Η ακρίβεια «ταλανίζει» και τον κλάδο των κρεοπωλών

4 Min Read

Σταθεροί στα γιαπράκια οι Κοζανίτες

Ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών Κοζάνης, Μάκης Γκιάτας μίλησε στον «Χ» για τις τιμές των κρεάτων, την κίνηση των εορτών στα μαγαζιά της Κοζάνης αλλά και τη γενικότερη ακρίβεια που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα κλάδο.  

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα οι Κοζανίτες για το «γιορτινό» τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν προτιμούν τη γαλοπούλα καθώς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί που τη ζητούν, αντιθέτως προτιμούν χοιρινό και αρνί. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου στα 12,50 ευρώ το κιλό (+/- 0,50 λεπτά αναλόγως το μαγαζί) για το αρνί και στα 7,50 ευρώ το κιλό (+/- 0,50 λεπτά) για το χοιρινό. «Αυτή την περίοδο ο κόσμος θέλει στο τραπέζι του χοιρινό, αρνί και κιμά. Η γαλοπούλα μπορεί να “ακούγεται” πολύ αλλά εμείς εδώ στην Κοζάνη δεν την προτιμούμε. Εγώ προσωπικά δεν την βάζω καν στο μαγαζί μου, προτιμώ να βάλω ένα μεγάλο κοτόπουλο και είναι κρίμα να πληρώσεις μια γαλοπούλα με εννιά ευρώ όταν μπορείς να πάρεις ένα κοτόπουλο με τρία ευρώ που είναι ακριβώς το ίδιο στην ουσία» τόνισε ο ίδιος, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει και το χαρακτηριστικό φαγητό των Κοζανιτών που δεν λείπει από κανένα σπίτι, τα γιαπράκια. 

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την κίνηση στα κρεοπωλεία της Κοζάνης την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς ο κόσμος βγήκε να ψωνίσει, όσο του επιτρέπει ο προϋπολογισμός του, με την αγοραστική κίνηση να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. «Η κίνηση ήταν σε καλά επίπεδα αλλά κακά τα ψέματα, ο κόσμος δεν έχει την ίδια αγοραστική αξία, δεν έχει “δύναμη” και χρήματα με αποτέλεσμα και φέτος, έτσι όπως δουλέψαμε, με αυτά τα δεδομένα, να είμαστε ικανοποιημένοι». 

Η ακρίβεια των πρώτων υλών που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον κλάδο των κρεοπωλών αλλά και η γενικότερη ακρίβεια που ταλανίζει όλους τους πολίτες, προβληματίζει και τους ίδιους. «Δεν είναι μόνο οι πρώτες ύλες και το κρέας, αυτό μπορεί να είναι συγκριτικά με πέρυσι σταθερό, το θέμα είναι το ρεύμα, το χαρτί που τυλίγουμε, η σακούλα που παίρνουμε, το αυτοκίνητο που έχουμε, η βενζίνη που καίμε, το πετρέλαιο, το οτιδήποτε. Όλα έχουν ανέβει και μας επηρεάζουν και σαν επιχειρηματίες και σαν πολίτες». 

Αναφορά έγινε και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς και στην υποχρέωση του να έχουν όλες οι επιχειρήσεις POS, λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε υπέρ στο να διευκολυνθεί ο πελάτης με το να έχουμε όλοι μηχανήματα POS, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ότι κρατάει προμήθεια αυτό το μηχάνημα και αυτή την επιβαρυνόμαστε εμείς. Όταν η προμήθεια είναι 1%-2% αυτό σημαίνει ότι στα 100 ευρώ που παίρνεις, 1 με 2 ευρώ θα είσαι μείον επειδή πληρώθηκες με κάρτα και αν όλα αυτά συνεχιστούν θα αναγκάσουν εν τέλη τους μαγαζάτορες να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα τους, γιατί δεν θα “βγαίνουν” και θα απειλούνται οι επιχειρήσεις τους με κλείσιμο». 

Τέλος, ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τη στήριξη τους και έδωσε τις ευχές του για το νέο έτος. 

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση