Η αναδιοργάνωση και η διοικητική μεταρρύθμιση στο επίκεντρο ημερίδας της ΕΕΤΑΑ

3 Min Read

Στην αλλαγή της οργάνωσης των δήμων και των περιφερειών και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνει πιο εύκολη και αποτελεσματική η εξυπηρέτηση του πολίτη στοχεύει το έργο «Αναδιοργάνωση και Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών Λειτουργίας ΟΤΑ» που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα 2014-2020.
Το πρωί της Δευτέρας ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), έτσι ώστε να γίνει και στην Ελλάδα πράξη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών, η πάταξη της διαφθοράς και το τέλος της γραφειοκρατίας. Στοχεύουμε να αλλάξουμε ριζικά, ουσιαστικά, μια και καλή, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στοχεύουμε σε μια μεταρρύθμιση-τομή», ανέφερε η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου που ήταν παρούσα στην ημερίδα.
Η κ. Νοτοπούλου επισήμανε πως θύμα της μνημονιακής περιόδου ήταν οι ΟΤΑ και «τώρα που βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο πρώτος πυλώνας είναι η οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει ενισχυθεί κατά 15%, γεγονός που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό».

- Advertisement -

Επίσης, η κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο για τις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΥΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, σημείωσε ότι στόχοι του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός ενός νέου, σύγχρονου επιχειρησιακού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών λειτουργίας τους και της δημιουργίας προτύπων αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, της εκπόνησης προδιαγραφών των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων και τέλος, με τον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης για την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. «Σε πρώτη φάση στοχεύουμε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και σε δεύτερη φάση μιλάμε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Γκοτσόπουλος.
«Όσο απλουστεύουμε τις διαδικασίες εξυπηρετείται ο πολίτης, εξαλείφεται η γραφειοκρατία και γίνεται και καλύτερος σχεδιασμός με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» είπε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Στόχος της ΕΕΤΑΑ είναι να γίνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες κοινωνοί στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα αλλαγής.
«Ο δήμος Κοζάνης έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια για να εκσυγχρονίσει τις οικονομικές και διοικητικές του υπηρεσίες. Κάθε τέτοια πρωτοβουλία είναι σημαντική κι εμείς τη στηρίζουμε» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση