Η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή ασφάλεια σε ειδική ενότητα στο συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022»

6 Min Read

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα, το συνέδριο «GreenDealGreece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό». Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Α. Σδούκου: Άμεσα ο διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ

Την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού για “πράσινες” μονάδες παραγωγής ρεύματος (αιολικά και φωτοβολταϊκά) ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο. Η κ. Σδούκου τόνισε πως ο διαγωνισμός θα αφορά ισχύ 1000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί αμέσως, συνιστώντας μάλιστα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν «να μην πάρουν καλοκαιρινή άδεια καθώς οι φάκελοι θα υποβληθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Σδούκου, ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 γιγαβάτ ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. “Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 γιγαβάτ, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70 %” ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού ανέφερε πως «το νέο ΕΣΕΚ, θα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες, επιτάχυνση της αδειοδότησης και προώθηση των υπεράκτιων μονάδων. Θα στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, που αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, για την δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση».

Σε σχέση ειδικότερα με την αποθήκευση ανήγγειλε ότι μέσα στο χρόνο θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3000 μεγαβάτ ως το 2030.

Αναφορικά με τις τιμές η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η επαναφορά των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε βιώσιμο επίπεδο, ώστε να βγουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την οικονομική ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

 Ε. Καλαϊτζάκης: Ετοιμάζεται μη υποχρεωτική πλατφόρμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για PPAs

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΝΕΧ GROUP) Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, το “GreenDeal” και η πράσινη μετάβαση είναι ζητήματα πιο επίκαιρα από ποτέ. «Θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αποτελέσει καταλύτη για την πράσινη μετάβαση. Κι αυτό διότι φέρνει κάποια βασικά πλεονεκτήματα στις αγορές, τα οποία είναι η ίση πρόσβαση, η αποτελεσματικότητα των συναλλαγών χωρίς επιμέρους διαπραγματεύσεις που χρειάζονται πολύ χρόνο και χρήμα για να ολοκληρωθούν και το κυριότερο  το οικονομικό σήμα που παράγεται που έχει τη φιλοδοξία να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών και εξασφαλίζει τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του Χρηματιστηρίου για την αγορά «πράσινου» Υδρογόνου  (που παράγεται από ΑΠΕ), το οποίο αποτελεί  βασικό πυλώνα  της πράσινης μετάβασης. Όπως διευκρίνισε, σήμερα δεν υπάρχουν συγκριμένες αγορές, εκτός από μια προσπάθεια που κάνει η Ολλανδία. “Ως Χρηματιστήριο θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας από το βάθρο φυσικού αερίου στην αφορά υδρογόνου”, κατέληξε.

Σ. Οικονόμου (ΚΑΠΕ): «Η τεχνολογία οδηγεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου προέβλεψε ότι ως το 2030 θα δούμε εξαιρετικές παρεμβάσεις από τους πολίτες στον ενεργειακό τομέα προκειμένου ο καθένας να διαχειρίζεται την ενέργεια μόνος του. “Ήδη σήμερα υπάρχουν 60-70.000 παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ. Μόνο στα φωτοβολταϊκά στέγης έχουμε 40.000 φυσικά πρόσωπα. Χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανση και ψύξη σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας. Η τεχνολογία προωθεί την ανεξαρτητοποίησή μας”, τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε τη σημασία νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο, το βιομεθάνιο, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και τα μικροδίκτυα, ενώ τόνισε ακόμη ότι το GreenDeal είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πλέγμα 13 νομοθετικών παρεμβάσεων με προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Γ. Αγραφιώτης ΤΕΡΝΑ: Οι ΑΠΕ πρέπει να πάνε… θάλασσα

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Αγραφιώτης,  ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή έχει συγκεντρώσει τη  σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των φορέων ΑΠΕ της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι ΑΠΕ πρέπει να πάνε… θάλασσα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «η λύση δεν είναι να γεμίσουμε τις ραχούλες και τους κάμπους με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς τα πλωτά πάρκα», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι,   αν το 2010 η τότε πολιτική ηγεσία δεν είχε παγώσει τις επενδύσεις θαλάσσιων πάρκων, σήμερα «όλοι θα είχαμε την εμπειρία της κατασκευής και λειτουργίας αυτών των πάρκων και θα είχαμε λύσει και προβλήματα στα logistics αυτών των πάρκων (π.χ. λιμάνια κ.ά.), χάσαμε όμως μια δεκαετία».

 xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση