Η ΔΕΗ τότε και τώρα Με αφορμή ένα δημοσίευμα της Εστίας πριν 60 χρόνια Του Γιώργου Θ. Τζέλλου, μηχανικού *

3 Min Read

Η μικρή ειδησούλα περιέχει μια χρονολογία και τρεις λέξεις: 1957, ανάπτυξη- διαρρύθμιση – λειτουργία.

Η στρατηγική προκύπτει από την καταγραφή των γεγονότων σε ένα οδικό χάρτη, όπου αποτυπώνεται η διαδρομή που μας οδήγησε στο όραμα μας: να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο

Ας επεκτείνουμε τον οδικό χάρτη στο μέλλον.

ανάπτυξη- διαρρύθμιση – λειτουργία

να εισάγουμε την νέα τεχνολογία εκμετάλλευσης του λιγνίτη -αυτό που λέγεται ξηρός λιγνίτης- να διαρρυθμίσουμε τα πράγματα και να εγκαινιάσουμε την λειτουργία για τα επόμενα 30 χρόνια.

Εύκολα διαπιστώνει κανείς πως στο χρονικό διάστημα των 60 ετών αφομοιώθηκε και υλοποιήθηκε η διατιθέμενη τεχνογνωσία κάθε φορά. Ενσωματώθηκε και εφαρμόσθηκε τεχνογνωσία εκμετάλλευσης του τοπικού πόρου –του λιγνίτη-με επιτυχία και απορρόφησε κραδασμούς που κυρίως οφειλόταν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Ακόμη, ανταποκρίθηκε σε περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως αντικατάσταση πετρελαίου θέρμανσης  με θερμό νερό της τηλεθέρμανσης, που απάλειψε έτσι τις εκπομπές θείου και αζώτου από την καύση μαζούτ πετρελαίου στις πόλεις Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Υπάρχει άραγε σήμερα νέα τεχνογνωσία σχετική με το λιγνίτη, που μπορεί να ενσωματωθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας; Ναι υπάρχει μας ενημερώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας. Το 2012 δημοσίευσε προτάσεις για την ‘’ Αξιοποίηση ξηρού λιγνίτη σε μικρής κλίμακας αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα’’.

Το ΤΕΕ προτείνει την εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας σε κατάλληλη θέση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, με στόχο να υποκατασταθεί το πετρέλαιο για την θέρμανση δημοτικών και δημόσιων κτιρίων και γιατί όχι για την θέρμανση -ψύξη θερμοκηπίων.

Καλείται λοιπόν το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της περιφέρειας να δραστηριοποιηθεί, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο αξιοποίησης του λιγνίτη με τεχνολογίες αιχμής.

 

Το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής είναι, λοιπόν, να εγκατασταθεί η πιλοτική μονάδα, δίπλα στη νέα μονάδα ΑΗΣ της ΔΕΗ στο κύριο πεδίο, όπως ο Χ. Κολοβός ΜΜ Μηχανικός προτείνει.

Εύχομαι μετά 30 χρόνια, το 2047, να είμαστε πάλι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε πως υλοποιήσαμε το όραμα μας «να αξιοποιήσουμε τον τοπικό πόρο – τον λιγνίτη»

 

Υ.Γ.
Αξίζει να αναφερθεί ανάλογο παράδειγμα στη Νορβηγία. Στο βίντεο γίνεται περιήγηση σε εγκατάσταση με πρώτη ύλη το πέλετ. Σημειώνεται πως η Νορβηγία έχει δική της παραγωγή πετρελαίου, όπως και μεγάλο δασικό πλούτο.

www.youtube.com/watch?v=tIfP_neQ2H4

* Ο Γιώργος Θ. Τζέλλος είναι μηχανικός, διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ επί πολλά έτη, ενώ υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ έως τη συνταξιοδότησή του.

Μοιραστείτε την είδηση