Η διεθνής ημέρα των μουσείων στην Αιανή

2 Min Read

Γέμισε με παιδικές φωνές την Πέμπτη 18 Μαίου το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο άνοιξε για να υποδεχθεί όλους όσοι θέλησαν να γιορτάσουν τη Διεθνή Μέρα Μουσείων. Το Μουσείο γιόρτασε τη μέρα με εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα “Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα”.

«Την μέρα αυτή τα δημόσια μουσεία, οι συλλογές και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει με δύο παράλληλες δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και στη Συλλογή της Κοζάνης» ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη.

- Advertisement -

Το διεθνές συμβούλιο μνημείων επιλέγει κάθε χρόνο ένα θέμα, με στόχο να προβληθεί η πολιτιστική κληρονομιά και φέτος επέλεξε το θέμα Μουσεία και Αμφιλεγόμενες Ιστορίες. «Τα μουσεία μιλούν για όσα δεν λέγονται κι εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε για τη γυναίκα στην αρχαιότητα, για τις δραστηριότητες της, τον καλλωπισμό της, τα κοσμήματά της» δήλωσε η κ. Χονδρογιάννη.

Οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και με έναν «παιχνιδιάρικο τρόπο» είδαν εκθέματα που έχουν σχέση με τη γυναίκα, ενώ στη συνέχεια στην Αίθουσα εκδηλώσεων ταξίδεψαν λίγο στην αρχαιότητα φορώντας ρούχα και κοσμήματα.

«Για την περιοχή της Μακεδονίας δεν έχουμε πολλές γραπτές πηγές, ωστόσο οι δύο συλλογές μας φιλοξενούν ατράνταχτα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στη Μακεδονία που δεν διέφερε πολύ από αυτή στη Νότια Ελλάδα» είπε η κ. Χονδρογιάννη.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση