Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης στο επίκεντρο της ελληνικής αποστολής δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες

5 Min Read

Ο «Χ» ανάμεσα στα 15 ΜΜΕ που συμμετείχαν στην αποστολή

Η πρώτη δημοσιογραφική αποστολή, μετά τον κορωνοϊό, στην καρδιά της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, για δημοσιογράφους των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης της χώρας που καλύπτουν στενά το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ. Η αποστολή διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτήν συμμετείχε και ο «Χ», ο οποίος είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτει μόνιμη στήλη Ευρωπαϊκών νέων στην ύλη του.

- Advertisement -
Η ελληνική αποστολή με τον Επίτροπο Χαν Γιοχάνες

Στην αποστολή συμμετείχαν 15 δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Συνοδοί ήταν η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης. Οι υπεύθυνες τύπου Άννα Ευσταθίου (Ευρωκοινοβούλιο) και Νέλλη Παλαιολόγου (Κομισιόν) συντόνισαν όλες τις συναντήσεις και επισκέψεις και τροφοδοτούσαν συνεχώς τους συμμετέχοντες με ειδήσεις από τη μίνι Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που ήταν σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές. Τον «Χ» εκπροσώπησε ο αρχισυντάκτης Σωκράτης Μουτίδης.

Ο Σωκράτης Μουτίδης με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστα Τσουτσοπλίδη

Παρά το βαρύ πρόγραμμα των ευρωβουλευτών, τέσσερις Έλληνες ευρωβουλευτές συζήτησαν με τους δημοσιογράφους για διάφορα ζητήματα. Η συζήτηση υπήρξε αρκετά ενδιαφέρουσα και περιστράφηκε γύρω από θέματα ενέργειας, προσφυγικού, ακρίβειας, ευρωπαϊκών εξελίξεων, χρηματοδοτήσεων κ.α. Στην αίθουσα βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο ευρωβουλευτής των Renew Europe Γιώργος Κύρτσος και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Η Αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή αν και προσκλήθηκε, δεν συμμετείχε στη συνάντηση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων στην Ολομέλεια. Οι δημοσιογράφοι είχαν ακόμη την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του εαρινού ευρωβαρόμετρου, τα οποία παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα εκτενώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ωστόσο η ενημέρωση της ελληνικής αποστολής για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική από εκπρόσωπο της DG Energy. Κυριάρχησε το θέμα της επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 το 2050 όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τα έργα των ΑΠΕ. Τέθηκαν ζητήματα άναρχης χωροθέτησης φωτοβολταϊκών και αιολικών και ξεκαθαρίστηκε πως τα θέματα αυτά ρυθμίζονται από τις εθνικές πολιτικές και όχι τις ευρωπαϊκές.

Όσον αφορά στη Δυτική Μακεδονία και την απολιγνιτοποίηση, ξεκαθαρίστηκε πως ανεξάρτητα με τις ενεργειακές εξελίξεις και την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για μείωση του CO2 και στην πολιτική της για πράσινη Ευρώπη. Επίσης, είναι σταθερή στη θέση της πως το φυσικό αέριο αποτελεί μεταβατικό καύσιμο έως το 2030 και πως τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες μορφές όπως το υδρογόνο. Ειδικά για το τελευταίο, ο «Χ» είχε αποκλειστική δήλωση από την Κομισιόν για την απόρριψη της χρηματοδότησης του σχεδίου «White Dragon» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η ελληνική αποστολή με τους δημοσιογράφους των περιφερειακών ΜΜΕ, συζητά με τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργο Κύρτσο και Κώστα Παπαδάκη. Στα αριστερά η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και δίπλα της ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης

Τέλος, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας των οργάνων φρόντισαν να ξεναγήσουν και να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για τα εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους, προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για τα όσα συμβαίνουν στην Γηραιά Ήπειρο. Μπορεί λόγω κορωνοϊού η εργασία από απόσταση να «πρωταγωνιστεί» στις μέρες μας, ωστόσο η δια ζώσης επαφή και οι συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι καθοριστικές για το δημοσιογραφικό έργο.

Ο «Χ» στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, πραγματοποίησε τρία νέα επεισόδια στην σειρά «Podcast με τον Σωκράτη Μουτίδη», τα οποία θα ανέβουν εντός της εβδομάδας στα διαδικτυακά κανάλια διανομής της εφημερίδας (spotify, google podcast, apple podcast κ.α.), καθώς και στην ιστοσελίδα μας www.xronos-kozanis.gr. Για τους λάτρεις της ανάγνωσης, κάθε επεισόδιο θα απομαγνητοφωνηθεί και θα φιλοξενηθεί στις σελίδες μας. Η αρχή γίνεται σήμερα με την συνέντευξη του ευρωβουλευτή των Renew Europe Γιώργου Κύρτσου.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση