Η επικίνδυνη «καυτή πατάτα» περί την ΔΕΗ

3 Min Read

Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες εικόνες και διαδικασίες. Με το «καλώς ορίσατε», στους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός είχε να τους φιλέψει με ένα δωράκι. Έναν έτοιμο φάκελο με τις προτεραιότητες του υπουργείου που αναλαμβάνει έκαστος. Με το επιχειρησιακό σχέδιο που καλείται να υλοποιήσει, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του χρόνου.
Θυμίζει, η διαδικασία, «επιχειρησιακό πλάνο», ή αν θέλετε business plan, που καλούνται να υλοποιήσουν οι νέοι «managers», κατά την ορολογία της αγοράς. Και γιατί όχι; Μια χώρα δεν παύει να είναι μια τεράστια επιχείρηση. Και, όπως κάθε επιχείρηση, πρέπει να έχει το επιχειρησιακό της σχέδιο.
Δεν γνωρίζουμε βεβαίως επακριβώς τι περιείχαν αυτοί οι φάκελοι. Θα το μάθουμε όμως με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που είναι αλήθεια ότι παραλαμβάνει αρκετές «καυτές πατάτες» από την προηγούμενη. Με πιο επείγουσα, στην αναζήτηση σχεδίου σωτηρίας, την περίπτωση της ΔΕΗ. Αυτή η ΔΕΚΟ, που ήταν άλλοτε η πιο μεγάλη σε μέγεθος και με σταθερή κερδοφορία, επιχείρηση της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζεται σήμερα να είναι ο «μέγας ασθενής». Να οδεύει προς την χρεοκοπία.
Για την σωτηρία μιας τέτοιας κολοσσιαίας επιχειρήσεις δεν αρκούν οι καλές προθέσεις ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Το κρίσιμο κλειδί της υπόθεσης είναι ποιος, με ποια τεχνογνωσία και με ποιο σχέδιο θα αναλάβει να διοικήσει αυτόν τον άρρωστο γίγαντα, ώστε να τον εξυγιάνει. Και εδώ σκαλώνει η υπόθεση.
Για να βρεις ικανό «μάνατζερ», πρέπει να ψάξεις στην αγορά. Ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, διοικούν με επιτυχία κάποιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλα για να δεχθεί ένας τέτοιος άνθρωπος να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να αναλάβει την ΔΕΗ, πρέπει και να πληρώνεται αναλόγως. Και εδώ «χαλάσει η σούπα». Διότι οι επιτυχημένοι εκτελεστικοί διευθυντές μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουν απόλαβες που κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των εκατό χιλιάδων ετησίως. Ενώ ο προβλεπόμενος μισθός για την θέση του διοικητή της ΔΕΗ είναι 4700 μεικτά μηνιαίως. Σε κάποιες κρούσεις που έγιναν ήδη, η απατήσει ήταν «ευχαριστώ, δεν θα πάρω».
Αν θέλουμε ικανούς, πρέπει να απαλλαγούμε από τον λαϊκίστικο φθόνο «γιατί να παίρνει τόσα αυτός». Αλλιώς να καλέσουμε κάποια ξένη «ΔΕΗ» να διοικήσει την δική μας, εργολαβικώς, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Μοιραστείτε την είδηση