Η Κοζανίτισσα Έρι Κύργια ανέλαβε αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θέατρου

2 Min Read

Τη θέση της Αναπληρώτριας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου αναλαμβάνει η δραματολόγος Έρι Κύργια, όπως ανακοίνωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της διεύθυνσης του κορυφαίου φορέα πολιτισμού, ο νέος καλλιτεχνικός του διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης.

Ποια είναι η Έρι Κύργια

Η Έρι Κύργια γεννήθηκε στην Κοζάνη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο στο ίδιο τμήμα (αριστούχα απόφοιτος).

Έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες τα έργα «Πελεκάνος» του Α. Στρίντμπεργκ, «Αρχιμάστορας Σόλνες», «Έντα Γκάμπλερ», «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ε. Ίψεν, «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ, «Ο χρυσός δράκος» του Ρ. Σιμμελπφένιχ, «Οι ζωές των άλλων» του Α. Οστερμάιερ, «Γεθσημανή» του Ντ. Χέαρ, «Καμπαρέ» των Φρ. Εμπ & Τζ. Κάντερ, «Παραλλαγές θανάτου» του Γ. Φόσσε, «Η Τάξη μας» του Τ. Σλομποτζιάνεκ, κ.ά.

Συνεργάστηκε με την ιδιότητα της θεατρολόγου με τους Γ. Χουβαρδά, Μ. Μαρμαρινό, Κ. Ρήγο, Δ. Τάρλοου, Στ. Λιβαθινό, Κ. Ευαγγελάτου, Α. Δανέζη-Κνούτσεν, Γρ. Καραντινάκη, Τσ. Γκραουζίνις, Σ. Λιούλιου, Τ. Κουλίεβα, κ.ά., με το Εθνικό Θέατρο (2007 μέχρι σήμερα), το Θέατρο Πορεία (από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα), τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Εταιρία Θεάτρου Συν-Επί, κ.ά.

Προτάθηκε για το Βραβείο Καλύτερου Προγράμματος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου & Μουσικής για το πρόγραμμα της παράστασης «The Μan Who» (σκην. Renate Jett, 2005).

Μοιραστείτε την είδηση