Η «Λωξάντρα» στο κατάμεστο Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης

2 Min Read

Κατάμεστο ήταν το Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης στην «Λωξάντρα», το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, που σκηνοθετήθηκε από το Σωτήρη Χατζάκη στη θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Λωξάντρας» είχε η εξαιρετική Ελένη Κοκκίδου η οποία είχε δίπλα της σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Γιώργος Αρμένης, ο Μιχάλης Μητρούσης, η Ευαγγελία Μουμούρη και η Χρύσα Παπά
Η παράσταση ζωντάνεψε την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τις γεύσεις και τις μυρωδιές μιας ξεχασμένης Ελλάδας. Μια παράσταση ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας.
Η υπόθεση
Τέλη 19ου αιώνα-αρχές 20ου. Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητάς, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Στον πυρήνα της, η κοκόνα Λωξάντρα. Μια λαϊκή γυναίκα που έχει αγάπη για τη ζωή και τους γύρω της. Πανέξυπνη, στοργική, αλλά και χαρισματική μαγείρισσα. Σημειώστε ένα από τα μυστικά της: «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις-όλα εγώ θα σε τα λέω;».
Η Λωξάντρα δεν είναι γέννημα συγγραφικής φαντασίας, αλλά πρόσωπο υπαρκτό. Συγκεκριμένα, η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου. Η τελευταία το 1962 και σε ηλικία 65 χρονών μετέφερε στο ομώνυμο μυθιστόρημα την ιστορία αυτής της δυναμικής γυναίκας, περιγράφοντας παράλληλα με χιούμορ και ζηλευτή ζωντάνια τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης.

Μοιραστείτε την είδηση