Η οδική πρόσβαση προς το Καταφύγι το κύριο πρόβλημα των κατοίκων

3 Min Read

Ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης παραδόθηκε σε αυτοδιοικητικούς και βουλευτές

Την βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί προς το ορεινό χωριό τους καθώς και την διευκόλυνση της πρόσβασης προς σε αυτό, ζητούν με ψήφισμά τους οι κάτοικοι του Καταφυγίου. Την Κυριακή 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στο Καταφύγι παρουσία του Δημάρχου Βελβεντού Μανώλη Στεργίου και του του Αντιπεριφερειάρχη οικονομικών Μενέλαου Μακρυγιάννη, με το σημαντικότερο από τα θέματα που τέθηκαν να είναι οι οδικές προσβάσεις προς το χωριό, το οποίο εξακολουθεί να είναι σχεδόν απομονωμένο λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Καταφυγίου Αθανάσιος Πούλιος εξέφρασε για άλλη μια φορά στους αρμόδιους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό με σημαντικότερο αυτό της πρόσβασης. Να σημειωθεί πως το Καταφύγι έμεινε αποκλεισμένο τον χειμώνα μετά από κακοκαιρία λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού που έπεσε και των σπασμένων δέντρων στον δρόμο με τα συνεργεία αποχιονισμού να φτάνουν στην είσοδό του μετά από ένα μήνα. Ο «κεντρικός» δρόμος που οδηγεί προς το Καταφύγι είναι κλειστός λόγω κατακρημνίσεων στην θέση «Μπιτζινίσιος» και η πρόσβαση είναι εξαιρετική δύσκολη τον χειμώνα.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε οι κάτοικοι ζητούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κάθε άλλον αρμόδιο φορέα να προβούν:

  • στον άμεσο χαρακτηρισμό του δρόμου Καταφυγίου-Αγίας Κυριακής – ορίων Νομού Πιερίας (προς Ελατοχώρι) ως δημοτικού δρόμου, αντί του ισχύοντος σήμερα χαρακτηρισμού του ως δασικού. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν δυσκολίες και καθυστερήσεις αφού την ευθύνη του θα έχει ο Δήμος Βελβεντού που είναι αρκετά πιο «ευέλικτος» από την Περιφέρεια.
  • Ζητούν ακόμη την άμεση συντήρηση και ακολούθως την ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου, με βάση και παλιότερη μελέτη έργου που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για τους εξής λόγους:

Α) την διευκόλυνση της συγκοινωνιακής πρόσβασης από την πόλη της Κατερίνης και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μένουν οι περισσότεροι κάτοικοι, προς τον οικισμό Καταφυγίου,

Β)  την γρήγορη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων με στόχο την πυρασφάλεια και πυροπροστασία του πυκνού δάσους των Πιερίων, το οποίο κάηκε μια φορά σε μεγάλη έκταση το καλοκαίρι του 2007,

Γ) την τουριστική αξιοποίηση των Πιερίων, που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και δεκαετίες, παρά τις ιδανικές φυσικές, χωροταξικές και ιστορικές συνθήκες για μια αειφόρο οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Το ψήφισμα παραδόθηκε στον Δήμαρχο Βελβεντού και στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας και θα αποσταλεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και στους βουλευτές των Νομών Κοζάνης, Πιερίας και Ημαθίας, στους Περιφερειάρχες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και στα Δασαρχεία Κοζάνης και Ημαθίας.

Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση