Κ. Κυρανάκης: «Η Δυτική Μακεδονία είναι Digitally Ready»

4 Min Read

Στην Κοζάνη ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης βρέθηκε στην Κοζάνη και το μεσημέρι της Τετάρτης φιλοξενήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη για να συζητήσουν για το κτηματολόγιο και τη λειτουργία του καθώς και την ανάγκη ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, παρουσία εκπροσώπων του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, του Δικηγορικού Συλλόγου και των Συμβολαιογράφων. 

- Advertisement -

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε πως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι «Digitally Ready», δηλαδή ψηφιακά έτοιμη να υποδεχθεί τη νέα ψηφιακή εποχή. «Η περιοχή είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τη νέα ψηφιακή εποχή και μάλιστα το νέο εργαλείο το οποίο σχεδιάζουμε με τον κ. Παπαστεργίου, το «e–Περιφέρειες», το οποίο θα έχει ενοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες για όλες τις περιφέρειες της χώρας, θα υλοποιηθεί πιλοτικά πρώτα στη Δυτική Μακεδονία και θα δώσει πρόσβαση στους πολίτες της». 

Συνέχισε λέγοντας πως είδε ανθρώπους που έχουν βαθιά κατανόηση και γνώση του τι σημαίνει ψηφιακή εξυπηρέτηση, στα στελέχη της περιφέρειας και πρότεινε να είναι η Δυτική Μακεδονία η πρώτη περιφέρεια που θα κάνει χρήση του νέου νόμου που ψήφισε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διακίνηση δεδομένων αντί για διακίνηση εγγράφων, ακόμη και ψηφιακών εγγράφων. «Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα σταματήσουμε ως Δημόσιο να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, ζητώντας τους πιστοποιητικά που περιέχουν πληροφορίες που έχει ήδη το Δημόσιο σε κάποια βάση δεδομένων. Είτε αυτό είναι το κτηματολόγιο, είτε ο ΕΦΚΑ, είτε η Περιφέρεια, ο Δήμος ή οποιοσδήποτε φορέας και υπηρεσία. Έτσι με ψηφιακή διακίνηση θα μπορεί και η Περιφέρεια να εξυπηρετεί τον πολίτη χωρίς αυτός να περιμένει σε καμιά ουρά» σημείωσε ο Υφυπουργός. 

Για τα θέματα του κτηματολογίου τα οποία συζητήθηκαν εκτενέστατα στην ευρεία σύσκεψη που είχαν, ο κ. Κυρανάκης σημείωσε πως διαπίστωσαν ότι η πρόοδος την οποία έχουν σημειώσει τους τελευταίους μήνες, έχει αντίκρισμα και οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχει συντελεστεί. «Προφανώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά είναι σημαντικό να πούμε ότι για πρώτη φορά, ο πολίτης στη Δυτική Μακεδονία μπορεί να δει μέσω του maps.ktimatologio.gr την περιουσία του έτσι όπως έχει αποτυπωθεί, σωστά ή λάθος, και μπορεί να ξέρει σε τι ενέργειες πρέπει να προβεί, με τι προθεσμίες, με τι διαδικασία και να επικαλύψει την περιουσία του με το θεματικό επίπεδο βασικού χάρτη ή περιοχής Natura, με έναν ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει πολύ τους πολίτες και τους επαγγελματίες και θα μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε μια τάξη, σε αυτό που λέγεται ακίνητη περιουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα» κατέληξε ο Υφυπουργός. 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε πως ο Υφυπουργός βρέθηκε στην περιοχή για να κάνουν μια αναλυτική κουβέντα για θέματα που απασχολούν ομάδες επαγγελματιών των οποίων η δράση, επηρεάζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Ήταν πολύ σημαντική η κουβέντα που έγινε, καταδείχθηκε η χρησιμότητα των εργαλείων που το υπουργείο έχει ήδη δημιουργήσει και εφαρμόζει αλλά και η ικανότητα της διοίκησης να αναπτύσσεται συνεχώς. Επίσης μέσα από τη βαθιά γνώση του Υφυπουργού στα θέματα που απασχολούν το υπουργείο και τους επαγγελματίες φάνηκε ότι ο στόχος για να μηδενιστεί το κοντέρ στα θέματα και τις εκκρεμότητες που υπήρχαν για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών είναι εφικτός το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση