Κανονικά θα το πληρώσουν το νερό με το χρώμιο οι κάτοικοι Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου

3 Min Read

Στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία επισημαίνεται πως «δεν είναι δυνατή η διαγραφή των λογαριασμών ύδρευσης με τις προσαυξήσεις αυτών στο χρονικό διάστημα έτος 2012 και Α΄ εξάμηνο του 2013, αλλά είναι δυνατή η έκδοση αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α., για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πελατών της, χωρίς διαγραφή οποιουδήποτε μέρους της κύριας οφειλής», παραπέμπει ο Δήμος Κοζάνης τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής κατά την περίοδο 2012-2013. Οι κάτοικοι είχαν ζητήσει από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης να μην πληρώσουν το νερό που κατανάλωσαν εκείνη την περίοδο, αφού δεν ξέρουν τι περιείχε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Χ» τον Ιανουάριο του 2019 «η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου έχει πάρει ήδη τη σχετική απόφαση και εκκρεμεί τώρα η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, που ψάχνει την κατάλληλη νομική οδό για να την κάνει αποδεκτή». Η κατάλληλη οδός, ωστόσο, δεν βρέθηκε.

Τότε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θεοχάρης Πεχλιβανίδης ανέφερε «είναι τρελό να ζητάμε να πληρώσουν οι άνθρωποι το νερό που δεν πληροί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας. Έχω αισιοδοξία ότι θα βρούμε λύση».

Η απάντηση του Δήμου Κοζάνης

Ο Δήμος Κοζάνης σημειώνει: σε συνέχεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22.08.2023), αναφορικά με το ζήτημα  της πληρωμής των τιμολογίων ύδρευσης πόσιμου νερού (έτος 2012 και Α΄ εξάμηνο 2013) από τους κατοίκους Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, λόγω εύρεσης εξασθενούς χρωμίου, διευκρινίζει  ορισμένες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα σημειώνεται, ότι η πλειονότητα των κατοίκων έχει ήδη ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι  στη ΔΕΥΑΚ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  Επιπλέον, η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών (Αριθ. Πρωτ.:23091) σε έγγραφο των προέδρων των Κοινοτήτων Αγίου  Δημητρίου και Ρυακίου, σχετικά με τη διαγραφή των χρεών για το συγκεκριμένο διάστημα, αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατή η διαγραφή των λογαριασμών ύδρευσης με τις προσαυξήσεις αυτών  στο χρονικό διάστημα έτος 2012 και Α΄ εξάμηνο του 2013, αλλά είναι δυνατή η έκδοση αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α., για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πελατών της, χωρίς διαγραφή οποιουδήποτε μέρους της κύριας οφειλής». Επισημαίνεται, ότι η απόφαση σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών που αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ληφθεί το 2020 από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κοζάνης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,
Μοιραστείτε την είδηση