Κινητοποίηση των οδοντιάτρων για ασφαλιστικό και επίδομα μητρότητας

2 Min Read

Στο πλαίσιο της Πανοδοντιατρικής Απεργίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/02/2023, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καλούν τους οδοντιάτρους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με κύρια αιτήματα την εξίσωση των συντάξεων των Υγειονομικώ  με των λοιπών Επιστημόνων και την αύξηση του επιδόματος μητρότητας, στις μη Μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ενας εκ των βασικών λόγων της κινητοποιήσεως, είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Τούτο έχει συμβεί διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της Πολιτείας για αντικατάσταση του ή με κάλυψη του πόρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, με μόλις 200 ευρώ το μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας επιδοτεί η πολιτεία τις ελευθερο-επαγγελματίες γυναίκες οδοντιάτρους σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες. Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το συγκεκριμένο επίδομα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νέων μητέρων, αλλά οδηγεί και σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας. 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι η Υγειονομική κοινότητα της χώρας, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την ικανοποίηση των δίκαιων και ορθολογικών αιτημάτων της, συστρατεύεται για τα συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά θέματα της και ζητά πολιτική λύση σε μια κοινωνική αδικία που αφορά στις συντάξεις και επεβλήθη με πολιτικές αποφάσεις.

 

Μοιραστείτε την είδηση