«Κλείστε τα φώτα» συμβουλεύει το ΥΠΕΝ

3 Min Read

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο έρχονται και χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προχώρησε στην ανακοίνωση των βασικών δράσεων σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα και τόνισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει την κρίση.

Στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Σκρέκας στην εξοικονόμηση στη δημόσια διοίκηση, η οποία, όπως τόνισε, αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης.

Άμεσα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης

Στο  πλαίσιο αυτό κάποια από τα άμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030 είναι τα ακόλουθα:

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.

Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου.

Ορισμός ενεργειακού υπευθύνου για τα κτίρια.

Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.

Περιορισμός άσκοπης χρήσης ενέργειας.

Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι και ειδική σκίαση όπου απαιτείται.

Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.

Οδοφωτισμός των πόλεων, περιορισμός καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού.

Βορίδης: Οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού

Την επιβράβευση των φορέων που θα πετυχαίνουν τους στόχους τους με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, που ανακοίνωσε, επίσης, ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενσωματωθεί σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ακόμα ότι βασικός θα είναι ο ρόλος του ενεργειακού υπευθύνου, ο οποίος θα πρέπει να ελέγχει ότι όλα λειτουργούν σωστά και έχει γίνει η τακτική συντήρηση.

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Δήμοι και οι φορείς έχουν ανταποκριθεί στις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης είπε πως υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα, αλλά  έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

 

Σκυλακάκης: Το 2021 το ρεύμα στο Δημόσιο κόστισε 700 εκατ. ευρώ

700 εκατ. ευρώ κόστισε το ρεύμα στο Δημόσιο το 2021 είπε ο Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος επισήμανε ότι είναι αναγκαία  η αλλαγή συμπεριφοράς.

 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε πως η στήριξη της κυβέρνησης θα είναι διαρκής και δυναμική όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση.

Μοιραστείτε την είδηση