Κρ. Αρσένης: Δραματική η κατάσταση στην Πτολεμαΐδα – Ενισχύστε τον υποστελεχωμένο ΟΑΕΔ για να κρατηθεί η πόλη ζωντανή

3 Min Read

“Υλοποιείτε μια απολιγνιτοποίηση χωρίς καμιά “επόμενη μέρα”. Σε μια πόλη 35 χιλιάδων κατοίκων, την Πτολεμαΐδα, που είναι χτισμένη πάνω στα λιγνιτωρυχεία, γίνεται η μετάβαση χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο. Όλα στο κενό”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να απαντήσει για την τραγική υποστελέχωση του ΟΑΕΔ στην Πτολεμαΐδα, εξαιτίας της οποίας δε διεκπεραιώνονται έγκαιρα τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας.

“Έχει πέσει κατά 50% η κίνηση στα μαγαζιά στην Πτολεμαΐδα. Φεύγει όλος ο κόσμος, για να το πούμε πιο απλά. Το μόνο πράγμα που κάνει η κυβέρνησή σας είναι στην ουσία αυτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Και έρχεται εδώ ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας-Εορδαίας και ο Σύλλογος Λογιστών Εορδαίας και μας λένε ότι προσέλαβαν ανθρώπους με βάση αυτά τα προγράμματα, αλλά εδώ και έξι-επτά μήνες δεν πληρώνονται. Οι ίδιοι πληρώνουν όλα αυτά που χρειάζονται, εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ, τη μισθοδοσία, κοκ, αλλά δεν παίρνουν χρήματα.” Για ποιον λόγο; Επειδή “στον χώρο με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα έχετε έναν ΟΑΕΔ που λειτουργεί με δύο εργαζόμενους που δε μπορούν να βγάλουν εις πέρας τις αιτήσεις αποπληρωμής”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

- Advertisement -

“Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης αυξάνοντας τους μόνιμους υπαλλήλους από οκτώ σε 14. Δεν είπε όμως ο υφυπουργός πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που έχουν πάρει στους ώμους τους το φορτίο της διεκπεραίωσης των επτάμηνων προγραμμάτων απολιγνιτοποίησης: Δύο. Αυτοί οι δύο εργαζόμενοι “τρέχουν” παράλληλα και τα 18μηνα προγράμματα απασχόλησης σε επιχειρήσεις. Και δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λέει ο Εμπορικός Σύλλογος και οι Φοροτεχνικοί -οι επαγγελματίες, δηλαδή, που ξέρουν “από πρώτο χέρι” τι συμβαίνει με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Αυτοί που ζουν τις καθυστερήσεις και βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να έχουν προβλήματα ρευστότητας, Αυτοί που ξέρουν λένε με κοινή επιστολή τους ότι δύο υπάλληλοι του ΟΑΕΔ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και πέραν του ωραρίου εργασίας τους. Σε όλη την Ελλάδα αναφέρονται καθυστερήσεις στις πληρωμές ανέργων και επιχειρήσεων λόγω της υποστελέχωσης του ΟΑΕΔ. Αυτή είναι η κατάσταση -με ευθύνη της κυβέρνησης”.

“Να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε τα πάντα για να ενισχύσετε τον ΟΑΕΔ Πτολεμαΐδας με μόνιμο προσωπικό”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. “Να αποζημιωθούν άμεσα οι επαγγελματίες. Εκεί που ήταν οριακά ‘ζουν-πεθαίνουν’, τους δίνετε τη χαριστική βολή. Μη δίνετε τη χαριστική βολή στους ανθρώπους που προσπαθούν να παραμείνουν στην Πτολεμαΐδα και να κρατήσουν την πόλη όρθια και ζωντανή”.

Μοιραστείτε την είδηση