Λάζαρος Μαλούτας: Η Κοζάνη αλλάζει ρότα και μετασχηματίζεται την επόμενη 5ετία

6 Min Read

Συνέντευξη στον «Χ» του υποψήφιου Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα

Για μια Κοζάνη που μετασχηματίζεται την επόμενη πενταετία έκανε λόγο στη συνέντευξή του στον «Χ» ο νυν Δήμαρχος Κοζάνης και εκ νέου υποψήφιος Λάζαρος Μαλούτας. Ο κ. Μαλούτας μίλησε για ένα δήμο που έχει ανοιχτά πρότζεκτ εκατομμυρίων ευρώ και αναπτυξιακά έργα που θα τρέξουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 με το που θα ξεκινήσει η νέα αυτοδιοικητική περίοδος.

- Advertisement -

«Η Κοζάνη θα αλλάξει αντικειμενικά πρόσωπο την επόμενη 5ετια. Θα αρχίσουν να τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε και την ανάδειξη της ΖΕΠ σαν εθνικό πόλο καινοτομίας και αειφορίας και προχωράμε στην ενσωμάτωση μεγάλων χώρων πρασίνου. Μην ξεχνάμε και την έναρξη του σχεδίου «Πράσινο Χωριό» στην Ακρινή, τα έργα του ΣΔΙΤ ύψους 80 εκατομμυρίων και τα σχέδια της Κοζάνης ως κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030. Συνεπώς η Κοζάνη αλλάζει πρόσωπο και όλα αυτά θα τα βρει από 1η Ιανουαρίου αυτός που θα αναλάβει» είπε ο κ. Μαλούτας.

Μιλώντας για την σημερινή εικόνα της πόλης και όπως την βλέπει ο ίδιος, ζήτησε από όσους κάνουν κριτική να μην συγκρίνουν την Κοζάνη με δήμους της Σκανδιναβίας ή της Κεντρικής Ευρώπης αλλά με παρόμοιους δήμους και ίδιες χρηματοδοτήσεις. «Εγώ νομίζω ότι ο δήμος Κοζάνης έχει λύσει σημαντικά προβλήματα βασικών υποδομών. Δηλαδή ότι δεν έχει θέμα πόσιμου νερού που είναι καθαρό, ότι τα απόβλητα διαχειρίζονται με τον τρόπο που πρέπει, ότι είναι πόλη καθαρή και ότι το σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων είναι το κορυφαίο στην Ελλάδα. Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα ελεύθερων χώρων και του τρόπου κίνησης εντός της πόλης, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όπως με την έγκριση της πολεοδομικής ενότητας 5 και την ανάπλαση του ΟΣΕ. Όσον αφορά στο ζήτημα των αδέσποτων πιστέψτε με ότι όλοι οι δήμαρχοι της χώρας γι’ αυτό συζητάμε γιατί το πρόβλημα υπάρχει παντού. Παρόλα αυτά θεωρώ πως τον τελευταίο χρόνο κάναμε μια πολύ καλή διαχείριση και συνεχίζουμε» ανέφερε ο κ. Μαλούτας.

Ο Λάζαρος Μαλούτας εκλέχθηκε πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης το 1990. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει περάσει αυτοδιοικητική θητεία που δεν τον βρίσκει στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Χαρακτηριστική και έντονη στιγμή που θυμάται είναι όταν το 2010, τα μέλη της «Ενότητας» τον επέλεξαν να ηγηθεί της ομάδας και να αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου όταν ο Πάρις Κουκουλόπουλος παραιτήθηκε για να είναι βουλευτής. Ωστόσο ως την πιο δύσκολη αυτοδιοικητική περίοδο, χαρακτηρίζει αυτή από το 2011 έως το 2014, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του αυτοδιοικητικού χάρτη με τον «Καλλικράτη».

«Και η τρέχουσα περίοδος ήταν απαιτητική με την ενεργειακή κρίση και την πανδημία αλλά πρέπει να σημειώσουμε ένα βασικό χαρακτηριστικό. Ότι την ατζέντα δεν την βάζει η αυτοδιοίκηση αλλά οι παγκόσμιοι παράγοντες και εθνικές εξελίξεις και η Κυβέρνηση. Αυτοί διαμορφώνουν το τοπίο και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίζουμε σε αυτό» σημειώνει ο κ. Μαλούτας.

Παρόλα αυτά θεωρεί πως η αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να έχει καθοριστικό ρόλο στην συνδιαμόρφωση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης για την περιοχή, κάτι που δεν έγινε «είτε γιατί δεν είχε, ως ένα βαθμό, ενιαία γραμμή είτε γιατί υπήρχε αυστηρό χρονοδιάγραμμα από την Κυβέρνηση. Για εμένα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η εμπλοκή των φορέων και της αυτοδιοίκησης στο όλο εγχείρημα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας.

Όσον αφορά στο μέλλον της τηλεθέρμανσης και αν τον ανησυχούν οι εξελίξεις, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα» αναφέρει πως όντως το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για την τηλεθέρμανση δεν εξελίσσεται με τους χρόνους που πρέπει άρα αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διεκδικηθεί παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. «Οι τιμές που είχαμε συνηθίσει με το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θα πρέπει να τις ξεχάσουμε λόγω των εξελίξεων. Εμείς επιχειρούμε το πρασίνισμα της τηλεθέρμανσης και αναπτύσσουμε πρότζεκτ 1 εκατομμυρίου ευρώ για αυτόν τον σκοπό και ωριμάζουμε τις συνθήκες ώστε να καλύπτουμε τις αιχμές θερμικής ζήτησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Μαλούτας δηλώνει πως δεν αγχώνεται λιγότερο ή περισσότερο σε αυτές τις εκλογές από άλλες. «Οι εκλογές είναι ταυτόσημες με το άγχος. Αυτό που πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όσοι ασχολούμαστε, είναι να μην αντιμετωπίζουμε την κρίση των πολιτών ως αξιολογική διαδικασία. Ότι κάποιος εκλέγεται δεν σημαίνει ότι είναι ομορφότερος ή ψηλότερος αλλά γιατί μπορεί να έχει περισσότερες γνωριμίες, κοινωνικές σχέσεις, ευρύτερο κοινωνικό κύκλο και αυτά παίζουν ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και καλώς ή κακώς ο κόσμος ψηφίζει και με αυτά τα κριτήρια. Σημασία έχει να πηγαίνει στις κάλπες και να συμμετέχει σε αυτή την δημοκρατική διαδικασία» καταλήγει ο κ. Μαλούτας.

Μοιραστείτε την είδηση