Λευτέρης Ιωαννίδης: 4 ερωτήματα για την κατασκευή μονάδας καύσης απορριμμάτων

2 Min Read

Tο δημοσίευμα του «Χρόνου» για την κατασκευή μονάδα καύσης απορριμμάτων εντός των ορυχείων της ΔΕΗ σχολίασε με ανάρτηση του ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

«Για μια ακόμα φορά υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις, προτού πραγματοποιηθεί ο οποιοσδήποτε δημόσιος διάλογος.

Χωρίς δογματισμούς και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει, με διαφάνεια, να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και οι φορείς για το θέμα και να απαντηθούν πολλά ερωτήματα όπως:

1. Το ακριβές κόστος όχι μόνο κατασκευής, αλλά και λειτουργίας που εν τέλει θα επιβαρύνει τους πολίτες. Η συγκεκριμένη μονάδα δεν θα διαχειρίζεται απορρίμματα μόνο της Δυτ. Μακεδονίας αλλά σχεδόν όλης της Β. Ελλάδας.

2. Τι ποσοστό των απορριμμάτων μας θα οδηγείται σε καύση; Μήπως και για να είναι βιώσιμη μια τέτοια λύση, θα πρέπει οι ποσότητες να είναι μεγαλύτερες από τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας;

3. Να παρουσιαστεί συγκριτική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων λύσεων και να εξηγηθεί ξεκάθαρα και πειστικά γιατί επιλέγεται η συγκεκριμένη λύση και όχι κάποια άλλη η οποία να στηρίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή κ.λ.π.

4. Να αξιολογηθούν αντικειμενικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από μια τέτοια μονάδα, καθώς έχουν κατατεθεί κατά καιρούς σοβαρές καταγγελίες για τις εκπομπές αερίων ρύπων από μονάδες καύσης απορριμμάτων».

Μοιραστείτε την είδηση