Μαρία Σπυράκη: «Στήριξη του Ε.Λ.Κ. στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτροπαραγωγής – Έγινε θέση του Ε.Λ.Κ. η κοινή τροπολογία μας, ώστε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις χώρες που λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή»

2 Min Read

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία ώστε και η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή. Μια τέτοια ρύθμιση θα έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, βασίζεται στο λιγνίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από πρωτοβουλία της Κομισιόν, προχωρά σε τροποποίηση της Οδηγίας για το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (ETS). Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή. Ως δικαιούχους, η Κομισιόν προτείνει τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν Α.Ε.Π. κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου το 2013 και σε αυτές περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Λευκορωσία.

- Advertisement -

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας στα έτη αναφοράς του ΑΕΠ να περιλαμβάνεται και το 2014, ώστε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις χώρες που λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή. Τη σχετική τροπολογία υπογράφουν στην επιτροπή ITRE οι Ευρωβουλευτές Esther De Lange, Μαρία Σπυράκη, Francesc Gambús, Henna Virkkunen και Françoise Grossetêteκαι στην Επιτροπή ΕNVI η Μαρία Σπυράκη και ο αρμόδιος εισηγητής του Ε.Λ.Κ. Ivo Belet.

Η τροπολογία είναι πλέον επίσημη θέση του Ε.Λ.Κ., μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Έρευνας, Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE) που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες.

Η σχετική ψηφοφορία στην Επιτροπή Έρευνας Τεχνολογίας και Ενέργειας θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου 2016 και η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2017.

Μοιραστείτε την είδηση