Με το βλέμμα στις εξαγωγές η παραγωγή σιδερίτη στη Μεταμόρφωση

2 Min Read

Καρπούς φαίνεται να αποδίδει η προσπάθεια συλλογικής εκμετάλλευσης του σιδερίτη (τσάι βουνού) στη  Μεταμόρφωση Κοζάνης με το άνοιγμα αγορών του εξωτερικού για την προώθηση του προϊόντος. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια όταν συστήθηκε ομάδα παραγωγών και στη συνέχεια η ΚΟΙΝΣΕΠ «Βότανα Μεταμόρφωσης».

Ο σιδερίτης της Μεταμόρφωσης, ένα προϊόν με πολλά χρόνια ιστορία, σήμερα εξάγεται σε Αγγλία και Γερμανία για φαρμακευτική χρήση ενώ άλλες ποσότητες δίνονται στην εγχώρια αγορά.

Την περασμένη Κυριακή στήθηκε στη πλατεία της Μεταμόρφωσης μια όμορφη «Γιορτή Τσαγιού», που διοργάνωσε ο Τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Βότανα Μεταμόρφωσης» και την Τοπική Κοινότητα και μεταξύ άλλων περιλάμβανε παραδοσιακό γλέντι και παρουσίαση χορευτικών τμημάτων.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεταμόρφωσης Χαρούλα Αραπουλίδου «η ιστορία της μεταμόρφωσης είναι μεγαλύτερη από 60 χρόνια και τόσα χρόνια δεν ειχε γίνει κάτι για να διαφημίσουμε το χωριό μας και να αναδείξουμε τα προϊόντα μας και θεώρησα πως κάτι έπρεπε να κάνω. Η Κοινότητα μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο συνεργαστήκαμε με την ομάδα παραγωγών και συμφωνήσαμε να κάνουμε κάτι στην πλατεία μας για να δείξουμε πως αν και είμαστε μικρό χωριό, μπορούμε να προσφέρουμε».
Ο σιδερίτης που παράγεται στην περιοχή σύμφωνα με τις αναλύσεις είναι από τους καλύτερους πανελλαδικά, έχει πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει ζήτηση από Γερμανία και Αγγλία για φαρμακευτική χρήση κυρίως για το αλτζχάιμερ.
Σήμερα το προϊόν πωλείται κομμένο και συσκευασμένο ενώ σκοπός των παραγωγών είναι να συσκευαστεί και σε φακελάκι για στιγμιαία χρήση.

Μοιραστείτε την είδηση