Μεγάλες πιθανότητες για  μονάδα καύσης απορριμμάτων συγκεντρώνει η Κοζάνη

2 Min Read

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι η μελέτη του ΥΠΕΝ για τον αριθμό των μονάδων καύσης απορριμμάτων για ενεργειακή αξιοποίηση, που χωρούν στη χώρα μας. Από τις 2-3 που ήταν η αρχική εκτίμηση, φαίνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του worldenergynews φτάνουμε στις 5-6.

Η εκτίμηση μάλιστα είναι πως οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν εντός του 2025. 

- Advertisement -

Αναφορικά με τη χωροθέτηση, όπως αναφέρει το worldenergynews και σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη παραγωγή αποβλήτων καταγράφεται στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Κρήτη, όπου συγκεντρώνονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί της χώρας, εκεί  θα χωροθετηθούν σίγουρα μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

 Επίσης, μονάδες καύσης για παραγωγή ενέργειας μπορεί να χωροθετηθούν, βάσει της μελέτης,  στη Βοιωτία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή   στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.

Να σημειώσουμε εδώ πως το θέμα έχει ανοίξει για την περιοχή εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια με την πρόταση για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπου τα υπολείμματα (τα υπολείμματα που δεν έχουν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και αναγκαστικά θα οδηγηθούν προς ταφή) που προκύπτουν από την διαχείριση τους, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θεσσαλίας (για τους Δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας) θα οδηγούνται (μέσω της σύγχρονης πλέον Εγνατίας οδού ή/και μέσω της σιδηροδρομικής υποδομής), σε ένα σημείο κεντρικό σημείο, ένα εργοστάσιο για την ενεργειακή τους αξιοποίηση.

Τα έσοδα των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων θα προέρχονται από το gate fee, δηλαδή από το κόστος εισόδου του καυσίμου στις  μονάδες και από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Μοιραστείτε την είδηση