Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον διαβεβαίωσε ο Θ. Σκυλακάκης

3 Min Read

Ζητούμενο για την περιοχή το φιλικό περιβάλλον και το εξειδικευμένο προσωπικό

«Το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι πολύ μεγάλο και δεν μιλώ για φωτοβολταϊκά, που είναι χαμηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά για πραγματικές, βαριές βιομηχανικές επενδύσεις» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης από το βήμα της εκδήλωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0» που έγινε χθες στην Κοζάνη.

Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε, ωστόσο, την ανάγκη για εξειδικευμένες γνώσεις σε τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό χαρακτήρισε και ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις και οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα προγράμματα κατάρτισης που θα συνεχίσουν να βγαίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα ως υψηλή ανεργία, θα μετατραπεί σε δεύτερο χρόνο σε ελλείψεις του ανθρώπινου δυναμικού, αν δεν υπάρξει εξειδίκευση.

«Η προσέλκυση των επενδύσεων δεν είναι κάτι αυτονόητο. Αυτό που κατ’ εξοχή αναζητούν οι επενδυτές είναι ένα θετικό περιβάλλον στις τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ. Σκυλακάκης, ζητώντας καλή θέληση και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα επισήμανε και την πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου που λειτουργεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζήτησε, επίσης, να υπάρξει στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αστική ανάπλαση που ξεκινά στην Κοζάνη μέσα στο Φεβρουάριο και αφορά στην υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής και την ένωση των δύο τμημάτων της πόλης.

Σε ό,τι αφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το εργαλείο των δανείων, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με επενδυτικά σχέδια και τραπεζική βιωσιμότητα, προσθέτοντας πως υπάρχει πολύς χώρος και πολλές δυνατότητες γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. «Ό,τι βοήθεια μπορούμε να δώσουμε, θα δώσουμε» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Τον κ. Σκυλακάκη προλόγισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση και ιδιωτικές επενδύσεις. Ο κ. Κοεμτζόπουλος εστίασε στα χαμηλότοκα δάνεια με την επιδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας πως «η επιτυχία της δράσης θα καθορίσει και την επιτυχία ολόκληρου του Ταμείου» και σημείωσε πως προς το παρόν στη δράση έχουν εγκριθεί 300 δάνεια.

Ποια είναι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία

Τα έργα του Ταμείου που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία είναι:

  • Ο Ε 65 που θα συνδέσει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό
  • Η αποκατάσταση εδαφών για να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επενδύσεις
  • Η ένταξη του έργου βελτίωσης οδικής ασφάλειας
  • Η αποκατάσταση και συντήρηση βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση