Μη μας τον πουν και …κεντρώο !!!

3 Min Read

Τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις βλέπουμε από τη δική μας σκοπιά. Με την άνεση της αποστασιοποίησης. Και ειδικώς εγώ με την ανακούφιση από το γεγονός ότι ο  Αλέξανδρος μου, διαβλέποντας «που το πάει ο Έρντογαν», έσπευσε, πέρυσι, να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Αξίζει όμως να δούμε πως βλέπουν τα πράγματα κάποιοι άνθρωποι στην Τουρκία που δεν ανήκουν ούτε στις ορδές των θρησκόληπτων υποστηρικτών του Έρντογαν, ούτε επενδύουν τις ελπίδες για εκδημοκρατισμό σε στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Επιτρέψτε μου σήμερα να φιλοξενήσω τις τρεις τελευταίες παραγράφους, από το κείμενο μιας Τουρκάλας δημοσιογράφου και συγγραφέως, με τιμητικές διακρίσεις για τις έρευνες της γύρω από ακανθώδη ζητήματα της τουρκικής κοινωνίας. Της Ετζέ Τεμελκουράν. Όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» την Κυριακή:

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Εμείς φοβό­μα­σταν τη νύχτα που ξημέ­ρωνε Σάβ­βατο. Μόνο ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας δεν φοβό­ταν! Το αερο­πλάνο του έκανε κύκλους για πολλή ώρα στον αέρα, όταν τελικά προ­σγειώ­θηκε στο αερο­δρό­μιο Ατα­τούρκ στην Ισταν­μπούλ, μεταξύ των χιλιά­δων ανθρώ­πων που τον περί­με­ναν εκεί βρι­σκό­ταν και ο γαμπρός του, ο υπουρ­γός μας Ενέρ­γειας Μπε­ράτ Αλμπαϊ­ράκ. Ενώ η από­πειρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος που υπο­κι­νή­θηκε από μία χού­φτα στρα­τη­γούς ολί­σθαινε στο χάος, ενώ μαχη­τικά αερο­σκάφη βομ­βάρ­δι­ζαν το Κοι­νο­βού­λιο στην Άγκυρα, ενώ γνώ­στες της Ιστο­ρίας έκα­ναν συγκρί­σεις με το Ράιχ­σταγκ, ήταν εντυ­πω­σιακό πόσο ήρεμα αντέ­δρα­σαν εκεί­νοι οι δύο:

«Χάρη μάς κάνει ο Αλλάχ μ’ αυτό. Γιατί; Επειδή αυτό το περι­στα­τικό θα φέρει μία εκκα­θά­ριση στις ένο­πλες δυνά­μεις μας».

Μ’ αυτό ήταν σαφές σε τι χώρα θα ξυπνού­σαμε το επό­μενο πρωί. Σε μια χώρα, στην οποία κυκλο­φο­ρούν φωτο­γρα­φίες, που δεί­χνουν έναν από εκεί­νους, που κλή­θη­καν να βγουν στους δρό­μους για να υπε­ρα­σπι­στούν τη δημο­κρα­τία, να κόβει το λαρύγγι σε έναν στρα­τιώτη που είχε παρα­δο­θεί. Ήταν το πρωί μιας χώρας, στην οποία δεν ενι­σχύ­θηκε η δημο­κρα­τία, αλλά ο Έρντογαν.

Κάποτε, οι σκοπιμότητες επέβαλαν στην ηγεσία του ΚΚΕ να χαρακτηρίζει …κεντρώο τον δικτάτορα της Αργεντινής Βιντέλα, θύματα του όποιου ανακαλύπτονται ακόμη σε ομαδικούς τάφους, ενώ χιλιάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι. Βλέπετε ο ..καλός αυτός άνθρωπος έστελνε σιτηρά στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Ελπίζω να μη δούμε κάτι ανάλογο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μη βαφτισθεί «δημοκρατικός ηγέτης» ο Έρντογαν, προκειμένου να περάσει η παράδοση στη «δικαιοσύνη» του, εκείνων που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

 

[email protected]

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση