Μήπως θέλει αναθεώρηση η εξοπλιστική πολιτική μας;

2 Min Read

Παρατηρώντας αυτά τα οποία εξελίσσονται στο στρατιωτικό πεδίο στον πόλεμο της Ουκρανίας, τίθεται αυτομάτως ένα ερώτημα που έχει άμεση σχέση με τις νέες μορφές και τα νέα μέσα διεξαγωγής του πολέμου. Είναι αρκετό να δαπανούμε τεράστια, σχεδόν μυθικά ποσά, για συμβατικά αμυντικά και επιθετικά όπλα, τα οποία απατούν και χρονοβόρες διαδικασίες παραγωγής και παράδοσης τους; Ή μήπως είναι η ώρα να αναθεωρήσουμε τα εξοπλιστικά μας προγράμματα;

Το στοιχείο που χρειάζεται να αξιολογήσουμε ιδιαιτέρως είναι ο ρόλος, στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ενός νέους καταστροφικού μέσου, πολύ οικονομικότερου κόστους και εξαιρετικώς ταχυτάτης αναπαραγωγής: Των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των drones.

*** Η Ουκρανία κατάφερε σημαντικά πλήγματα εναντίον του ρωσικού στρατού χρησιμοποιώντας δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής βιομηχανίας «Μπαιρακτάρ». Τα οποία παράγονται σε μια βιομηχανία, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και ο Έρντογαν τα εξάγει όχι μόνον στην Ουκρανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως της Αφρικής, εξασφαλίζοντας μια ισχυρή πηγή εσόδων.

*** Τώρα η Ρωσία αντεπιτίθεται με «τυφλά» κτυπήματα εναντίον αστικών περιοχών, κυρίως στην πρωτεύουσα Κίεβο, χρησιμοποιώντας και αυτή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αγοράζει από το φιλικό της καθεστώς των αγιατολάδων του Ιράν.

Εντάξει. Δεν μπορούμε να ανταγωνισθούμε, επί ίσοις όροις, την Τουρκία στο σύνολο της πολεμικής της βιομηχανίας, όταν αυτοί έχουν φθάσει να κατασκευάζουν ακόμη και αεροπλανοφόρο και πλήθος βαρέων στρατιωτικών οχημάτων, ενώ παραλλήλως αναπτύσσουν με ταχύτατους ρυθμούς μια δική τους αυτοκινητοβιομηχανία, αφού απέκτησαν την απαραίτητη τεχνογνωσία εργαζόμενοι, επί χρόνια, ως «φασονίστες» ασιατικών και δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Μπορούμε όμως και έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει να παράγουμε δυο ειδών μη επανδρωμένα πολεμικά εργαλεία. Από τα μικρά αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας, ως και μικρά μη επανδρωμένα επιθετικά θαλάσσια πλωτά μέσα. Τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως σύγχρονα «μπουρλότα», σε περίπτωση τουρκικής απόπειρας απόβασης σε ελληνικά νησιά.

Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Καλά τα ραφάλ, καλές οι γαλλικές φρεγάτες και τα αμερικανικά F-35, αλλά και πανάκριβα. Ενώ αυτά τα «σατανικά» drones αλλάζουν τους κανόνες του πολέμου.

 

Μοιραστείτε την είδηση