Ζητείται 12μηνη αξιοποίηση των εποχικών και διεύρυνση του ηλικιακού ορίου
Την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος στη Δυτική Μακεδονία και την οριστική αντιμετώπιση του εργασιακού καθεστώτος των εποχικών πυροσβεστών θέτει με κοινοβουλευτική ερώτησή της η ανεξάρτητη βουλεύτρια Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην πρόσφατη προκήρυξη για 600 Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία για το 2026, από τους οποίους, όπως αναφέρει, μόλις 26 προβλέπεται να τοποθετηθούν σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επικεντρώνεται τόσο στις ανάγκες στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και στην πολύμηνη παραμονή των εποχικών πυροσβεστών εκτός υπηρεσίας.
Η Καλλιόπη Βέττα επισημαίνει ότι, ενώ οι ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας δεν περιορίζονται πλέον στη θερινή περίοδο, οι εποχικοί πυροσβέστες εξακολουθούν να αξιοποιούνται μόνο για ένα μέρος του έτους. Πρόκειται, όπως τονίζει, για εκπαιδευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία στο πεδίο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σύμφωνα με τη βουλεύτρια, η εμπειρία τους δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Θα μπορούσαν να συνδράμουν στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση πλημμυρών, κατολισθήσεων και χιονοπτώσεων, σε επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού, καθώς και στην ενίσχυση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας.
Η ίδια χαρακτηρίζει «εργασιακά άδικο και επιχειρησιακά παράλογο» το γεγονός ότι η Πολιτεία επενδύει στην εκπαίδευση και την εμπειρία των εποχικών πυροσβεστών, τους αξιοποιεί κατά τη θερινή περίοδο και στη συνέχεια τους αφήνει εκτός Σώματος για μήνες. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η συνύπαρξη διαφορετικών εργασιακών καθεστώτων προκαλεί ανισότητες και δυσλειτουργίες στην επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το όριο των 30 ετών αφήνει εκτός περίπου 2.000 εποχικούς
Ξεχωριστό ζήτημα αποτελεί η προκήρυξη των 600 θέσεων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία για το 2026. Όπως αναφέρει η Καλλιόπη Βέττα, το ηλικιακό όριο των 30 ετών έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται από τη διαδικασία περίπου 2.000 έμπειροι εποχικοί πυροσβέστες.
Για τον λόγο αυτό ζητά να διευρυνθεί το ηλικιακό όριο και να αναγνωριστεί ουσιαστικά η επιχειρησιακή εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι εποχικοί πυροσβέστες. Επισημαίνει ακόμη ότι η ανάγκη στελέχωσης θα γίνει εντονότερη τα επόμενα χρόνια, λόγω της αναμενόμενης αποχώρησης έμπειρου προσωπικού με συνταξιοδότηση.
«Λίγες οι 26 θέσεις» για τη Δυτική Μακεδονία
Στο τοπικό σκέλος της παρέμβασής της, η βουλεύτρια στέκεται στην κατανομή των νέων θέσεων. Από τις 600 που προβλέπονται πανελλαδικά, μόλις 26, σύμφωνα με την ερώτησή της, αφορούν τη Δυτική Μακεδονία.
Η Καλλιόπη Βέττα θεωρεί ότι ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες μιας Περιφέρειας με εκτεταμένους ορεινούς και δασικούς όγκους, λίμνες και ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ανάγλυφο, ενώ συνδέει την περιορισμένη ενίσχυση των υπηρεσιών και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη Δίκαιη Μετάβαση.
Με την παρέμβασή της ζητά οριστική λύση για τους εποχικούς πυροσβέστες και 12μηνη αξιοποίηση της εμπειρίας τους, διεύρυνση του ηλικιακού ορίου της προκήρυξης, ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό και επανεξέταση της κατανομής των 600 νέων θέσεων, ώστε περισσότερες να κατευθυνθούν στις υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας.
«Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με εποχικές λύσεις απέναντι σε κινδύνους που είναι πλέον διαρκείς», καταλήγει η κ. Βέττα, υποστηρίζοντας ότι τόσο η εμπειρία των εποχικών πυροσβεστών όσο και οι ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.
Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr









