Να μην ξεχάσουμε ότι είμαστε άνθρωποι

2 Min Read

Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες και δεν προσφέρονται για νουθεσίες, ούτε και για κηρύγματα.
Όμως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, πού βρισκόμαστε εμείς και ποιο είναι το ουσιαστικό διακύβευμα αυτής της κατάστασης.
Η παρούσα κατάσταση μεγάλης έντασης είναι το αποτέλεσμα του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ Παγκόσμιου Βορρά και Παγκόσμιου Νότου, που είναι παλιά ιστορία. Παρατηρώντας κάποιος τις συγκεντρώσεις των προσφύγων, διαπιστώνει ότι, με εξαίρεση τη Γερμανία που φιλοξενεί 1 εκ. πρόσφυγες, την δεκάδα των χωρών υποδοχής συμπληρώνουν μόνο αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 80% των προσφύγων βρίσκονται σε αυτές.
Πρόκειται για μια κατάσταση που βολεύει ιδιαίτερα τις χώρες του αναπτυγμένου Βορρά, οι οποίες ακολουθούν την ηγεμονική πολιτική τους, άλλες φορές πληρώνοντας τους φτωχούς για να συγκρατούν τους φτωχότερους και άλλοτε αγοράζοντας τον αέρα των φτωχών για να ρυπαίνουν περισσότερο (χρηματιστήριο ρύπων).
Όσο η πρόσβαση στους πόρους μειώνεται για τους πολλούς, τόσο διευρύνονται οι ανισότητες και αυξάνονται οι αντιθέσεις που υπερτονίζονται ως πολιτισμικές, ενώ στην ουσία αφορούν στην πρόσβαση στους φυσικούς και υλικούς πόρους.
Το βασικό διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας είναι να μην ξεχάσουμε ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Οι βασικές μας κατακτήσεις ως ατόμων και ως κοινωνιών, στο πέρασμα των χρόνων, δεν είναι ούτε τα υλικά μέσα, ούτε τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Είναι η πρόοδος και οι κατακτήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Μοιραστείτε την είδηση