Νεαρή αρκούδα κυκλοφορεί στο Εμπόριο Εορδαίας

2 Min Read

Μια νεαρή αρκούδα ηλικίας περίπου 3 ετών κυκλοφορεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδας στην περιοχή του Εμπορίου στην Εορδαία, αναζητώντας τροφή. Η αρκούδα κυκλοφορεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και ώρες της ημέρας. Όπως είναι φυσικό η παρουσία της αρκούδας έχει θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης «κρίσεων»-περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης όπου συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης, τα Δασαρχεία Κοζάνης και Τσοτυλίου, Διευθυντές και Προϊστάμενοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του ΕΛΓΑ, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Εμπορίου.
Για την ασφάλεια των κατοίκων και για την απομάκρυνση του ζώου η Δασική Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, οι συναρμόδιοι φορείς και οργανώσεις, έχουν λάβει μέτρα απομάκρυνσης της νεαρής αρκούδας από τον οικισμό με νυχτερινά περίπολα και τη χρήση αποτρεπτικών μέσων, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΦΕΚ 272/07-02-2014).
Οι κάτοικοι της Τ.Κ. Εμπορίου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης-αποφυγής προσέγγισης με το ζώο και σε περίπτωση που αντιληφθούν εκ νέου την παρουσία της αρκούδας μέσα στον οικισμό, να ειδοποιήσουν ΑΜΕΣΩΣ το Δασαρχείο Κοζάνης (τηλ. 24610-95505) ή την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (τηλ. 6972385411) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, συνδράμοντας κατά αυτό τον τρόπο στο έργο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
• Να μην αφήνουν τροφή οποιαδήποτε μορφής σε σημεία του οικισμού όπου είναι πιθανόν να ξαναπεράσει το ζώο.
• Να κλείνουν τους κάδους απορριμμάτων και να μην αφήνουν απορρίμματα κατά τις νυχτερινές ώρες.
• Να μην προσπαθούν να πλησιάσουν το ζώο. Η αρκούδα αν και νεαρής ηλικίας είναι ένα άγριο ζώο με απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Μοιραστείτε την είδηση