Ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση για νέο νοσοκομείου του Δήμου Κοζάνης

4 Min Read

Το τελευταίο διάστημα μετά από δημοσιεύματα και εύστοχες παρεμβάσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτ. Μακεδονίας, ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Κοζάνης ανέθεσε μελέτη για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας στο δευτεροβάθμιο επίπεδο και την σκοπιμότητα κατασκευής νέου κεντρικού νοσοκομείου. Στην εν λόγω μελέτη, προτείνεται η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα νοσοκομείο, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των υπηρεσιών των υπολοίπων και τη μετατροπή τους σε κέντρα ημερήσιας νοσηλείας! Επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  1. Τον αυθαίρετο και αντιδεοντολογικό χαρακτήρα της πρότασης. Ο Δήμος Κοζάνης έχει δικαίωμα να αποφαίνεται μόνο για τα του οίκου του. Ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει καμία δικαιοδοσία και αρμοδιότητα να «προτείνει» την διαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας στην 3η ΥΠΕ και στο Υπ. Υγείας. Αν ήθελε πάραυτα να καταθέσει ευρύτερη πρόταση, θα έπρεπε πρώτα να την διαβουλευτεί με τους όμορους Δήμους οι οποίοι εμπλέκονται στη μελέτη για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας, με τους λειτουργούς της υγείας αλλά και τους συλλόγους ασθενών.
  2. Την προχειρότητα της μελέτης που χωρίς καμία τεκμηρίωση προτείνει, παίζοντας με ποσοστά και δείκτες, τον δήθεν «εξορθολογισμό» του συστήματος, ενώ στην πραγματικότητα ανακατανέμει προσωπικό από τα άλλα νοσοκομεία στο κεντρικό, χωρίς καμία περαιτέρω ενίσχυση και νέες προσλήψεις.
  3. Την αναφορά σε πρόσθετες υπηρεσίες για όλα τα νοσοκομεία. Με μία πρόχειρη ανάλυση των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι καμία νέα υπηρεσία δεν πρόκειται να αναπτυχθεί. Αντίθετα, θα απομειωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων.
  4. Την απαξίωση καινούριων ουσιαστικά νοσοκομείων, την υποβάθμιση άλλων ήδη ανακαινισμένων και την ακύρωση δρομολογημένων επενδύσεων. Και όλα αυτά προς τι; Για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου! Μήπως πρόκειται για τον ορισμό της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος; Μήπως πρόκειται για έξαρση τοπικών μεγαλοϊδεατισμών;
  5. Την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με συμπράξεις ΣΔΙΤ.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο Δήμαρχος Κοζάνης (η Δημοτική Αρχή;) συμφωνεί με τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου χώρου σε όλα τα επίπεδα ή λειτουργεί ως προπομπός εξελίξεων στον χώρο της υγείας παριστάνοντας τον λαγό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η μελέτη όμως το κάνει και δίνει επιχειρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Δυτικής Μακεδονίας στέκονται απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

- Advertisement -

Η δημόσια υγεία στη Δυτ. Μακεδονία απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και πρόσβαση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών. Απαιτεί μεταξύ των άλλων την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλα τα νοσοκομεία, με ορθολογική κατανομή των δραστηριοτήτων τους στη βάση επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν και να είναι ταξικά μεροληπτική υπέρ των αδυνάτων. Με αυτά ως προαπαιτούμενα, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που βρίσκονται στον αντίποδα των ιστορικά αποτυχημένων ιδεοληψιών της κυβέρνησης και των αέναων προσπαθειών της για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

 

  • Ο Συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Δυτικής  Μακεδονίας

  • Οι Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς.

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση