Ο θεσμός του κυπέλλου Ελλάδος και η «Κοζάνη». Ο κόσμος των σπορ, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες» Δημ. Κλείδη

5 Min Read

Με την ευκαιρία της τέλεσης του τελικού αγώνα κυπέλλου Ελλάδος της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, που θα διεξαχθεί σήμερα στο στάδιο της Κοζάνης, μεταξύ των ομάδων του Μακεδονικού Φούφα και της «Κοζάνης», ο φωτογραφικός φακός κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα, από χρονολογικής πλευράς, ξεφεύγοντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 για να φθάσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 
Αυτή η χρονολογική υπέρβαση γίνεται για να παρουσιαστούν ενδιαφέροντα αθλητικά γεγονότα της εποχής εκείνης, που έχουν άμεση σχέση με τον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος και την ομάδα της «Κοζάνης».
Την περίοδο 1992-93 η «Κοζάνη» αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας (ερασιτεχνικής) και ως εκ τούτου μετείχε και στους αγώνες κυπέλλου Ελλάδος ερασιτεχνών της Ε.Π.Σ. Κοζάνης.
Η «Κοζάνη» είχε εντυπωσιακή πορεία την περίοδο 1992-93, πρώτα στους αγώνες της Τοπικής Ένωσης και εν συνεχεία στους αγώνες της Πανελλήνιας φάσης του κυπέλλου Ελλάδος.
Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τους πρωταγωνιστές των αγώνων εκείνων στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος στην Τοπική Ένωση.

Την περίοδο 1992-93 ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος της Ε.Π.Σ. Κοζάνης διεξήχθη στο γήπεδο του Μαυροδενδρίου, την 31 Μαρτίου 1993.
Αντίπαλοι στον τελικό του κυπέλλου ήσαν η «Κοζάνη» και η «Αναγέννηση» Πτολεμαΐδας, με την «Κοζάνη» να κατακτά τη νίκη με 2-0 και ταυτόχρονα να ανακηρύσσεται κυπελλούχος της Ε.Π.Σ. Κοζάνης για την παραπάνω ποδοσφαιρική περίοδο.
Τα τέρματα της «Κοζάνης» σημείωσαν ο Δινόπουλος, μετά από κόρνερ του Καπιδάνου στο 57’ και ο Λουμπουτσκός, μετά από κεφαλιά – μεταβίβαση του Δεληγιάννη στο 85’.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Μουλασιώτης, με επόπτες γραμμών τους Σπανό και Σπυρίδη.
Μετά τη λήξη του αγώνα,ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Π.Σ. Κοζάνης Τσιόμηνας, απένειμε το κύπελλο στον αρχηγό της «Κοζάνης», Τάσο Καπιδάνο, καθώς επίσης και τα μετάλλια σε όλους τους ποδοσφαιριστές, που μετείχαν στον τελικό αγώνα.

Η φωτογραφία είναι της ομάδος της «Κοζάνης» από την ποδοσφαιρική περίοδο 1992-93, μετά από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα της εποχής εκείνης.
Στη φωτογραφία αυτή διακρίνονται περιχαρείς οι ποδοσφαιριστές της «Κοζάνης», καθώς επίσης και ο προπονητής τους Θόδωρος Αμαραντίδης (πρώτος από αριστερά) και ο Έφορος Ποδοσφαίρου Δημητριος Λάκκας (στο άκρο δεξιό της φωτογραφίας).
Διακρίνονται οι ποδοσφαιριστές: Μαυρουδής, Λουμπουτσκός, Παπανικολάου, Παρασκευάς, Δινόπουλος, Καπιδάνος, Γαϊγάνης, Μαντώς, Δίντσικος, Καζαντζίδης, Καραθανάσης Γεωργ. και Καρατσούλας.
Βέβαια, εκτός από τους παραπάνω εικονιζομένους ποδοσφαιριστές, η «Κοζάνη» την περίοδο εκείνη είχε χρησιμοποιήσει στη διάρκεια των αγώνων της και άλλους, όπως οι: Μαρούδης, Στιάπης, Δεληγιάννης, Αποστολίδης, Καραθανάσης Δημ., Σταυριανουδάκης, Μπαγτζής, Πιστόλας, Κουτσής, Μπουρνιώτης κ.α.


Η ομάδα της «Κοζάνης» καθώς εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο, σε «φάλαγγα κατ’ άνδρα», σε ένα από τα πολλά παιχνίδια της ποδοσφαιρικής περιόδου 1992-93.
Στον τελικό αγώνα της 31-3-1993, οι δύο «φιναλίστ» του κυπέλλου Ελλάδος της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, είχαν παραταχθεί με τις παρακάτω συνθέσεις:
«Κοζάνη»: Μαρούδης, Δεληγιάννης, Αποστολίδης, Στιάπης, Καρατσούλας, Δινόπουλος, Μαντώς (67’ Γεωργ. Καραθανάσης), Λουμπουτσκός, Τσικόπουλος, Καπιδάνος, Μαυρουδής.
«Αναγέννηση» Πτολεμαΐδος: Παρασχάκης, Προδρομίδης, Ιωσηφίδης, Αμανατίδης, Καραμπάσης, Θεοδωρίδης, Νίκου, Τσεπραηλίδης, Σπανός, Τσομπανάκης, Τοπάλης.
Φυσιολογικό είναι στους πενήντα περίπου αγώνες μιας ποδοσφαιρικής περιόδου, οι συνθέσεις των ομάδων να ποικίλουν ανάλογα με τις συνθήκες, προϋποθέσεις, ανάγκες, τραυματισμούς, αποβολές και γενικά απουσίες ορισμένων από τους ποδοσφαιριστές της ομάδος τους, γεγονός που συνέβη και στην ομάδα της «Κοζάνης».

Τρεις φωτογραφίες, με τέσσερις από τους πρωταγωνιστές της «Κοζάνης», την ποδοσφαιρική περίοδο 1992-93.
Στην πρώτη , διακρίνεται ο προπονητής της «Κοζάνης» Θόδωρος Αμαραντίδης, μαζί με τον γυμναστή της ομάδος Κώστα Μαυροζούμη, οι οποίοι απετέλεσαν ένα πετυχημένο δίδυμο της τεχνικής ηγεσίας της ομάδος της «Κοζάνης», την περίοδο εκείνη.

Σε αυτή , ο διακεκριμένος σκόρερ της «Κοζάνης», Παναγιώτης Τσικόπουλος, ο οποίος ανεδείχθη πρώτος σκόρερ της ομάδος στον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος της περιόδου 1992-93, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων και ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, με την επιτυχία πέντε τερμάτων (στο 5’, στο 20’, στο 60’, στο 61’ και στο 77’) στον αγώνα κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ «Κοζάνης» – «Αναγέννησης» Σερβίων, που έληξε με 9-1 υπέρ της «Κοζάνης» και που διεξήχθη την 29 Αυγούστου 1992.

Στηντελευταία  ο «βιρτουόζος», το «δέκα το καλό» της «Κοζάνης» την περίοδο 1992-93, Τάσος Καπιδάνος, στον οποίον, ως αρχηγό της ομάδος, απενεμήθη το κύπελλο Ελλάδος της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, μετά τον τελικό της 31-3-1993.

Μοιραστείτε την είδηση