Οι «Λαζαρίνες» φέρνουν την άνοιξη

2 Min Read

Το τριήμερο 7,8 και 9 Απριλίου στην Αιανή

Οι «Λαζαρίνες», έθιμο που χάνεται στο χρόνο με πολλούς συμβολισμούς, έχοντας σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής, θα πραγματοποιηθούν και φέτος το τριήμερο που έρχεται στην Αιανή.

- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, γυναίκες συμμετέχουν σε διάφορα δρώμενα με κορυφαίο το «Τσιντζιρό» των Λαζαρίνων, τον τρανό δηλαδή χορό το Σάββατο του Λαζάρου. Τις εκδηλώσεις παρακολουθεί κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός πολιτών από την Αιανή και την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Πολλοί μελετητές συνδέουν το έθιμο των «Λαζαρίνων» με την ανάσταση της φύσης και συμπεραίνουν ότι παραπέμπει στην προχριστιανική αντίληψη για τον θάνατο και την αναγέννηση της φύσης (πρβλ. τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης). Άλλοι, επίσης, συνδέουν τις Λαζαρίνες με την εθνική παλιγγενεσία και την προσδοκία για απελευθέρωση του γένους (και συνεπώς την «ανάστασή» του). Βέβαια, το έθιμο των Λαζαρίνων με διάφορες παραλλαγές υφίστατο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Κάτω Ιταλίας (Μεγάλη Ελλάδα) μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Στην Αιανή δεν έπαψε, όσο μπορούν να θυμούνται οι γηραιότεροι κάτοικοι της Αιανής, να τελείται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα και να έχει κεντρικό ρόλο σε σχέση με την τέλεση του εθίμου στα διπλανά χωριά.

Όπως αναφέρεται στο ancientaiani.gr “oι κάτοικοι της Αιανής είναι ταυτισμένοι απολύτως με τις Λαζαρίνες και κάθε χρόνο η τέλεση του εθίμου αποτελεί σημείο αναφοράς. Αισθάνεται κανείς ότι συμμετέχει σε μια λαμπερή γιορτή και με δεδομένο ότι το έθιμο συντελείται μέσα στη Σαρακοστή και στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας κάθε χρόνου, ο κάτοικος και επισκέπτης της Αιανής παίρνει μια πρόγευση της αναστάσιμης χαράς, που θα προκύψει μια βδομάδα αργότερα με την ανάσταση του Κυρίου”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση