Οι συνεργασίες το πρώτο μεγάλο ζητούμενο της νέας Δημοτικής Αρχής Κοζάνης

4 Min Read

Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης καθώς και των Τοπικών Συμβουλίων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο ασφυκτικά γεμάτα Πνευματικό Κέντρο Αιανής. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν ο απερχόμενος Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νώντας Στολτίδης και ορισμένοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέραμε την ορκωμοσία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με τη ζέστη στην αίθουσα μετά από κάποια ώρα να γίνεται ανυπόφορη.
Αγκάθια στις συνεργασίες
Αυτό που ξεχώρισε από τις συζητήσεις στα «πηγαδάκια» αλλά και στις ομιλίες του Δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα και των επικεφαλής των παρατάξεων ήταν το θέμα των συνεργασιών. Με την 1η Σεπτεμβρίου πλέον να απέχει ελάχιστες ημέρες και το Λάζαρο Μαλούτα να μην ανοίγει ακόμη δημοσίως τα χαρτιά του για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, φαίνεται πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Η δεδομένη έως πριν λίγο καιρό συνεργασία της «Ενότητας» με τις παρατάξεις των Κυριάκου Μιχαηλίδη και Βαγγέλη Σημανδράκου φαίνεται πως δεν είναι πλέον τόσο βέβαιη μετά το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σημανδράκος στην ομιλία του στην οποία ανέφερε πως «ως επικεφαλής του συνδυασμού τονίσαμε δημόσια την ανάγκη ο Δήμος να διοικηθεί. Αυτό απαιτεί υπερβάσεις, απαιτεί ειλικρίνεια, συνεργασία, δεσμεύσεις και σεβασμό… Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου έχομε τη διάθεση προσφοράς αλλά δεν θα παρακαλέσουμε και δεν θα δεχθούμε ελεημοσύνη. Συνεπώς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε όλοι μαζί να βρούμε βηματισμό».
Αντίθετα περισσότερο «ανοιχτός» ήταν ο Κυριάκος Μιχαηλίδης ο οποίος ανέφερε «στο πλαίσιο της προσπάθειας για να ανταποκριθούμε στα προβλήματα του Δήμου, με συνεργασία και όχι της συνδιαλλαγής θα είμαστε μπροστά για το καλύτερο».
Θετικός στη συνεργασία και ο Φώτης Κεχαγιάς ο οποίος δήλωσε πως «θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο του Δήμου μας ώστε να έχουμε μια καλύτερη καθημερινότητα, να επιλύουμε προβλήματα και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση».
Λάζαρος Μαλούτας: Στοίχημα η συμπόρευση για το καλό του τόπου
Ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε και αυτός στην αναγκαιότητα συγκλίσεων και συναινέσεων «ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του Δήμου όσο και η υλοποίηση του έργου, που έχει ανάγκη ο τόπος» και αναφερόμενος στον Κλεισθένη τόνισε πως «ο Κλεισθένης στην αρχική του μορφή είχε αδυναμίες αλλά και οι πρόσφατες μεταβολές ίσως να μην ικανοποιούν όλους μας. Όμως αυτό είναι το πλαίσιο και πρέπει να το αποδεχτούμε…Το στοίχημα αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πορευτούμε από κοινού για το καλό του τόπου μας.
Για πρώτη φορά η επιτυχία της δημοτικής αρχής θα αποτελεί κοινό στόχο ευρύτερου σχηματισμού. Η άγονη αντιπαράθεση θα πρέπει να αντικατασταθεί από την προσπάθεια να καταθέσει καθένας τη βέλτιστη πρόταση για τα προβλήματα των πολιτών και του τόπου».
Τέλος αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα του τόπου που όπως τόνισε είναι η οικονομική και πληθυσμική συρρίκνωση καθώς και η μονοδιάστατη ανάπτυξη, που βασίστηκε στη ΔΕΗ και στο Δημόσιο και έχει οδηγήσει σε κρίση για την οποία απαιτείται χάραξη νέων δρόμων βασισμένων στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Λευτέρης Ιωαννίδης: Από την αντιπολίτευση θα συμβάλλουμε δημιουργικά για ένα καλύτερο Δήμο
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λευτέρης Ιωαννίδης έκανε λόγο για μια ιστορική περίοδο για την Κοζάνη με αποφάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον της ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα συνεργασίας με τη δημοτική αρχή αλλά « θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και με σεβασμό στην ψήφο των πολιτών, να ασκούμε τα καθήκοντά μας και κυρίως να συμβάλλουμε, κριτικά, αλλά δημιουργικά, στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του Δήμου. Θα συνεχίσουμε να ακούμε τους πολίτες, να είμαστε συναινετικοί, αξιόπιστοι, τεκμηριωμένοι και να λέμε πάντα αυτό που πιστεύουμε με ειλικρίνεια”.

Μοιραστείτε την είδηση