Όλα όσα έγιναν σήμερα στη Λευκόβρυση- Απεργία πείνας, νέα άφιξη Σύρων και επιστροφή Αφγανών προσφύγων

2 Min Read

Μια μέρα με μεγάλη ένταση ήταν η σημερινή στο κλειστό της Λευκόβρυσης, καθώς από το πρωί οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί μια μεγάλη ομάδα ατόμων περίπου στα 100 άτομα από τη Συρία (από τα συνολικά 210 που κοιμήθηκαν χθες το βράδυ στο κλειστό)  έφυγαν πεζή με κατεύθυνση τη Βέροια και παρά τις έντονες προσπάθειες της Αστυνομίας να τους εξηγήσει πως  το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κινηθούν λίγα χιλιόμετρα με μεγάλη ταλαιπωρία.  Ανάμεσα τους πολλά μικρά παιδιά και εγκυμονούσες.

- Advertisement -

Δύο ώρες αργότερα η Αστυνονομία ενημέρωσε τους περίπου 80 Αφγανούς πρόσφυγές που παρέμεναν στο κλειστό,  πως δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν προς την Ειδομένη και δέχηκαν να γυρίσουν στην Αθήνα με το λεωφορείο.

Περίπου στις 6 το απόγευμα, ομάδα  Σύρων που παρέμεινε στο κλειστό, ανακοίνωσε πως προχωρά σε απεργία πείνας, με αίτημα να φύγουν άμεσα για Ειδομένη. Ευτυχώς μετά από συννενόηση με το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην απειλή τους.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως υπάρχει μια ομάδα 130 ατόμων στην Εγνατία οδό από Γρεβενά προς Κοζάνη, που αποφασίστηκε, μετά από 2 μερόνυχτα στο δρόμο να έρθει στη Λευκόβρυση. Πράγματι στις 19.30 έφτασαν 2 λεωφορεία, όπου τους παρασχέθηκαν τροφή και περίθαλψη, καθώς υπήρχαν και πολλά μικρά μωρά.

Την ίδια περίπου ώρα, η ομάδα που έφυγε πεζή για Βεροια, σταμάτησε κοντά στην Κοιλάδα, εξουθενωμένη, αρνούμενη πεισματικά όμως να μπει στα λεωφορεία για να επιστρέψει. Τελικά αποφασίσηκε πριν από λίγο να μεταβούν στη Βέροια. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η μετάβαση στη Βέροια σημαίνει παραμονή και εγκλωβισμός σε ΣΕΑ, χωρίς όσα παρέχει το κλειστό της Λευκόβρυσης.

Να σημειώσουμε εδώ πως για ακόμη μια μέρα συγκλονιστική ήταν η συνεισφορά των εθελοντών και του κόσμου, που δεν σταμάτησε να πηγαίνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ άψογη ήταν η οργάνωση από πλευράς του Δήμου Κοζάνης. Ανεκτίμητη η συνεισφορά και του υγειονομικού κόσμου της περιοχής υπό την καθοδήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιαννακίδη.

 

Μοιραστείτε την είδηση