Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα για το πρόγραμμα ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων στη Δυτική Μακεδονία σε ποσοστό μέχρι και 70%

9 Min Read

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει δημιουργήσει η δημοσιοποίηση των δύο προγραμμάτων ενίσχυσης σε ποσοστό 70%  επενδυτικών σχεδίων για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ύψους 50 εκ. ευρώ.

Από την περασμένη Παρασκευή, που ανακοινώθηκε η προδημοσίευση έχουν «σπάσει» τα τηλέφωνα των οικονομικών συμβούλων από επιχειρηματίες, που ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα.

- Advertisement -

Ο «Χρόνος» απευθύνθηκε σε έναν από τους εμπειρότερους συμβούλους στην περιοχή, τον Σύμβουλο Στρατηγικής Διαχείρισης Κώστα Νίκου, για να λύσουμε όλες τις απορίες.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Νίκου πρέπει να τονιστεί πως ακόμη είμαστε στο επίπεδο της προδημοσίευσης των προγραμμάτων. « Δεν «τρέχει» το πρόγραμμα σήμερα  και τίποτα δεν είναι «στον αέρα». Δεν μπορούμε να κάνουμε από τώρα αίτηση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναμένουμε και να προετοιμαζόμαστε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάλυση του κ. Νίκου.

Σωστή προετοιμασίας της επένδυσης:

 1. Ελέγχουμε την νομοθεσία, ίσως και με τη συνδρομή ενός μηχανικού.
  1. Βασικά ερωτήματα, στα οποία απαιτούνται απαντήσεις:
   1. Λειτουργούμε νόμιμα και έχουμε όλες τις άδειες;
   1. Είναι νόμιμο αυτό που πάμε να κάνουμε ή θα πρέπει να βγάλουμε άδειες; Έχουμε τη δυνατότητα να εκδώσουμε αυτές τις άδειες ή θα έχουμε κάποιο κώλυμα; 
   1. Ξέρουμε τί δαπάνες χρειάζονται για την επένδυση;
   1. Έχουμε σχηματίσει έναν προϋπολογισμό;
   1. Έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε αυτή την επένδυση; Αν και είναι περίεργη ερώτηση, είναι η πιο χρήσιμη. Για μία επένδυση €100.000, (χωρίς το ΦΠΑ), ιδανικά θα χρειαστεί να καλύψουμε το σύνολο των δαπανών μαζί με το ΦΠΑ, ήτοι €124.000,00 και μετά να παρουσιάσουμε τα παραστατικά, ώστε να λάβουμε την επιδότηση των 70.000,00.
   1. Τα προγράμματα δεν δίνουν στην αρχή το ποσό της επιχορήγησης ή αν δίνουν προκαταβολή, απαιτούν ισόποση εγγυητική επιστολή. Άρα ουσιαστικά είναι σαν να παίρνουμε ισόποσο δάνειο από Τράπεζα. Αν μπορούσε να μας δώσει δάνειο η Τράπεζα, δεν θα χρειαζόταν να πάρουμε προκαταβολή, καθώς έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
   1. Η πρακτική έχει δείξει, ότι αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στην επιχείρηση, δεν είναι εφικτή η επιτυχημένη υλοποίηση των προγραμμάτων.
   1. Από την άλλη, οι Τράπεζες δεν είναι και στην καλύτερή τους φάση, όσον αφορά στην παροχή δανείων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Αν κάποια επιχείρηση μπορεί έτσι κι αλλιώς να δανειστεί καθώς έχει κάποιο δανειακό προϊόν από Τραπεζικό Ίδρυμα, τότε το πιο πιθανό είναι να μπορεί να πάρει και ένα δάνειο για την περίπτωση υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου.
  1. Σε κάθε περίπτωση ΠΑΝΤΑ είναι καλό να περιμένουμε την έγκριση πρώτα, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δεσμεύσει κεφάλαια του προγράμματος. Το γεγονός ότι υποβάλλουμε πρόταση δεν σημαίνει ότι αυτομάτως έχουμε εγκριθεί.

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, τα κυριότερα συμπεράσματα από τις 2 διαφορετικές προσκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Νίκου  είναι τα εξής:

1η δράση: Αφορά σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών το αργότερο μέχρι και την 31/12/2020 (για να έχουν 2 πλήρης κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις).  

 1. Ισχύει ο κανόνας De Minimis: συνεπώς κατά τα έτη 2023, 2022 και 2021, η επιχείρηση δεν μπορεί να έχει λάβει παραπάνω από 200.000€ από επιχορηγήσεις προγραμμάτων De Minimis. Μπορεί να γίνει έλεγχος με το ΑΦΜ της επιχείρησης από την ιστοσελίδα sorefsis.gr
 2. Οι εγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν 70% επιχορήγηση και θα βάλουν 30% με Ίδια Κεφάλαια.
 3. Για τη δράση αυτή, θα διατεθούν σε επιχορηγήσεις 30.000.000€. Για κάθε μία Περιφερειακή ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε τα εξής ποσά:
  1. Π.Ε. Κοζάνης: 6.300.000 €
  1. Π.Ε. Φλώρινας: 6.300.000 €
  1. Π.Ε. Καστοριάς: 4.200.000 €
  1. Π.Ε. Γρεβενών: 4.200.000 €
 4. Οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό που θα ξεπερνά σε καθαρή αξία τις 20.000€ και μέχρι τις 100.000€.
 5. Για μία «μέση επένδυση» προϋπολογισμού στις 80.000€, η επιχορήγηση που της αναλογεί ανέρχεται σε 56.000€. Οι παραπάνω κατανομές τις Περιφερειακές ενότητες, «μεταφράζονται» στις κάτωθι πιθανές εγκρίσεις:
  1. Π.Ε. Κοζάνης: 112 επιχειρήσεις
  1. Π.Ε. Φλώρινας: 112 επιχειρήσεις
  1. Π.Ε. Καστοριάς: 75 επιχειρήσεις
  1. Π.Ε. Γρεβενών: 75 επιχειρήσεις
  1. Σύνολο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 374 επιχειρήσεις.
 6. Επιλέξιμες δαπάνες:
  1. Δαπάνες για κτίρια και περιβάλλοντα χώρο
  1. Δαπάνες Εξοπλισμού & Μεταφορικών Μέσων
  1. Δαπάνες Λογισμικού
  1. Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών
  1. Δαπάνες προσωπικού
  1. Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των λοιπών κατηγοριών, χωρίς προσκόμιση  παραστατικών)
 7. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να:
  1. να αφορά σε επιλέξιμη δραστηριότητα (αναμένεται λίστα με επιλέξιμους ΚΑΔ)
  1. να περιλαμβάνει δαπάνες που συμβάλλουν στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την Εξοικονόμηση Ενέργειας
  1. να περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον μιας νέας θέσης εργασίας (πλήρους απασχόλησης), κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου. Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό, καθώς αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία νέας ή νέων θέσεων, καλό είναι η επιχείρηση να μην ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δράση.

2η δράση: Αφορά σε  «υπό σύσταση» ή νέες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών το αργότερο μετά την 1/1/2021 (αφού θα έχουν λιγότερες από 2 πλήρης κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις). 

 1. Ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης
 2. Ισχύει ο κανόνας De Minimis: συνεπώς κατά τα έτη 2023, 2022 και 2021, η επιχείρηση δεν μπορεί να έχει λάβει παραπάνω από 200.000€ από επιχορηγήσεις προγραμμάτων De Minimis. Μπορεί να γίνει έλεγχος με το ΑΦΜ της επιχείρησης από την ιστοσελίδα sorefsis.gr
 3. Οι εγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν 70% επιχορήγηση και θα βάλουν 30% με Ίδια Κεφάλαια.
 4. Για τη δράση αυτή, θα διατεθούν σε επιχορηγήσεις 20.000.000€. Για κάθε μία Περιφερειακή ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε τα εξής ποσά:
  1. Π.Ε. Κοζάνης: 4.200.000 €
  1. Π.Ε. Φλώρινας: 4.200.000 €
  1. Π.Ε. Καστοριάς: 2.800.000 €
  1. Π.Ε. Γρεβενών: 2.800.000 €
 5. Οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό που θα ξεπερνά σε καθαρή αξία τις 20.000€ και μέχρι τις 100.000€.
 6. Για μία «μέση επένδυση» προϋπολογισμού στις 80.000€, η επιχορήγηση που της αναλογεί ανέρχεται σε 56.000€. Οι παραπάνω κατανομές τις Περιφερειακές ενότητες, «μεταφράζονται» στις κάτωθι πιθανές εγκρίσεις:
  1. Π.Ε. Κοζάνης: 75 επιχειρήσεις
  1. Π.Ε. Φλώρινας: 75 επιχειρήσεις
  1. Π.Ε. Καστοριάς: 50 επιχειρήσεις
  1. Π.Ε. Γρεβενών: 50 επιχειρήσεις
  1. Σύνολο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 250 επιχειρήσεις.
 7. Επιλέξιμες δαπάνες:
  1. Δαπάνες για κτίρια και περιβάλλοντα χώρο
  1. Δαπάνες Εξοπλισμού & Μεταφορικών Μέσων
  1. Δαπάνες Λογισμικού
  1. Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών
  1. Δαπάνες προσωπικού
  1. Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των λοιπών κατηγοριών, χωρίς προσκόμιση  παραστατικών)
 8. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να:
  1. να αφορά σε επιλέξιμη δραστηριότητα (αναμένεται λίστα με επιλέξιμους ΚΑΔ)
  1. να περιλαμβάνει δαπάνες που συμβάλλουν στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την Εξοικονόμηση Ενέργειας
  1. να περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον μιας νέας θέσης εργασίας (πλήρους απασχόλησης), κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου. Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό, καθώς αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία νέας ή νέων θέσεων, καλό είναι η επιχείρηση να μην ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δράση.

Συμπεράσματα:

 1. Είχαμε σκοπό έτσι κι αλλιώς να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη επένδυση με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και προδιαγραφές;
 2. Έχουμε σκοπό να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας στην υφιστάμενη επιχείρηση ή σε αυτή που πρόκειται να κάνουμε;
 3. Έχουμε διαθέσιμη ρευστότητα για την απρόσκοπτη υλοποίηση της επένδυσης προτού λάβουμε την επιχορήγηση;

Αν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ΟΛΕΣ ΝΑΙ, τότε κάνουμε υπομονή και καλύτερη προετοιμασία μέχρι την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υποβάλλουμε αίτηση.

Αλλιώς, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην επιχείρηση που ήδη έχουμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε το προϊόν ή τις υπηρεσίες που προσφέρουμε με τις δυνάμεις που έχουμε.

Εξάλλου τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν αποτελούν πανάκεια για το επιχειρείν. Εφόσον «συμβαδίζουν» και είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη λειτουργία της επιχείρησής μας έχει καλώς. Κανένα πρόγραμμα δεν «έσωσε» καμία επιχείρηση. Αντιθέτως, η πλημμελής υλοποίηση προγραμμάτων κατέστρεψε πολλές επιχειρήσεις και αυτό καλό είναι να το έχουμε πάντα κατά νου. Το τί ακούει ο καθένας από μας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις για τα «προγράμματα» που υλοποίησε «χωρίς να βάλει φράγκο» και με τρελές «υπερτιμολογήσεις», ανταγωνίζονται σε αξιοπιστία τις αντίστοιχες συζητήσεις των φίλων μας ψαράδων, κυνηγών (και τώρα τελευταία και «κυνηγών ψήφων»).

Ψυχραιμία και κάθε επιτυχία (στο επιχειρείν, αλλά και στην κάλπη)

*Ο Κωνσταντίνος Νίκου είναι Σύμβουλος Στρατηγικής Διαχείρισης ([email protected])

Μοιραστείτε την είδηση