Ομιλία του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη , στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα

6 Min Read

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης στην ομιλία του κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων,… και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», που ψηφίστηκε την Πέμπτη 13/7 στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ,εξέφρασε την έκπληξή του για τα σχόλια που εκφράστηκαν από βουλευτές της, για την σχέση της Αριστεράς με τους ανθρώπους του πολιτισμού… « Ακούσαμε σήμερα στην Ολομέλεια πολλά. Για την αμφισβητούμενη σχέση της Αριστεράς με τους ανθρώπους του πολιτισμού, , δεχθήκαμε μαθήματα ιστορίας, και θυμηθήκαμε το κίνημα του σουρεαλισμού. Και βέβαια όλα αυτά και άλλα, που είμαι βέβαιος πως θα ακουστούν στη συνέχεια, με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων, γεγονός που αποτελεί προσφιλή επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο οφείλουμε να συμφωνήσουμε πως δεν ακούσαμε καμμιά πρόταση για το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια».
«Το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, έρχεται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών, αλλά και να ρυθμίσει σχέσεις των χρηστών για την χρήση πνευματικών δικαιωμάτων. Οι Ελληνες δημιουργοί είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν για τον έλεγχο και την διάθεση του έργου τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για πολλούς δημιουργούς ,τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα είναι και τα μοναδικά τους έσοδα. Ο χώρος των Ελλήνων δημιουργών και καλλιτεχνών, είναι ο χώρος με τη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα , που ξεπερνά το 90% . Πρόκειται για ένα χώρο ανυπεράσπιστο και λεηλατημένο για πολλές δεκαετίες και από πολλές κυβερνήσεις, που αριθμεί πολλές δεκάδες χιλιάδες δημιουργών και καλλιτεχνών».
Και συνέχισε: «Το θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών, έχει αποτελέσει, εκ μέρους των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ , «πρότυπο» κοινοβουλευτικής υποκρισίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «πέρασαν» κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, τέσσερα εκ των οποίων υπήρξαν και αρχηγοί κομμάτων!!».
Απαντώντας ο Θέμης Μουμουλίδης στην Κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΝΔ , κ. ΄Ολγα Κεφαλογιάννη , υπερασπίστηκε τον ρόλο και τη σχέση της Αριστεράς με τον πολιτισμό, υπενθυμίζοντας : «Όταν στη δεκαετία του ‘50 και του ‘60, ο πολιτικός χώρος τον οποίο εκπροσωπείτε, υιοθετούσε τραγούδια για την λήθη και την «ξεγνοιασιά», όπως σχολίαζε καυστικά και ο Μάνος Χατζιδάκις , κάποιοι άλλοι επέλεγαν να τραγουδήσουν τις μνήμες , τους αγώνες, την ιστορία αυτού του λαού και κάποιοι προχωρώντας ακόμη πιο μακριά, επέλεξαν να μελοποιήσουν την ποίηση Ελλήνων ποιητών και να την τραγουδάει ένας λαός, σε ταβέρνες και υπόγεια, ως ταπεινοί και καταφρονημένοι ενός ανελέητου συστήματος».
Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ΑΕΠΙ, ο βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων που είχαν επί δεκαετίες την διακυβέρνηση της χώρας , υπενθύμισε ότι από τη δεκαετία του ’90 όταν ο χώρος των δημιουργών αλλά και των χρηστών, «σφάδαζε» από τις πρακτικές και τις συμπεριφορές της ΑΕΠΙ , εκείνοι δεν έκαναν απολύτως τίποτε για την προστασία των δημιουργών , με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μια χρεοκοπημένη εταιρεία η οποία αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους δημιουργούς.
«Αυτή η Κυβέρνηση» , τόνισε ο κ. Μουμουλίδης, «έχει να διαχειριστεί μια προδιαγεγραμμένη πτώση, αφού η ΑΕΠΙ έχει καταρρεύσει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι υποκριτικό εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εγκαλούν την Κυβέρνηση για ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δεν θέλησαν ή δεν τόλμησαν ποτέ να αγγίξουν. Η ΑΕΠΙ είναι ένα μοναδικό σε ευρωπαϊκό και ίσως σε παγκόσμιο επίπεδο υβρίδιο διαχείρισης δικαιωμάτων , με καταχρήσεις και παρανομίες που διαχρονικά εξέθρεψαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις»
Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη στο «πρόβλημα ΑΕΠΙ», ο κ. Μουμουλίδης τόνισε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο βοηθάει στο να βρεθεί μία δίκαιη λύση για τους δημιουργούς με τελικό στόχο να καταστούν σύντομα οι Ελληνες δημιουργοί , μόνοι υπεύθυνοι και διαχειριστές της δικής τους περιουσίας . Κάλεσε την αντιπολίτευση να συμφωνήσει πως:
• Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε, είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο το οποίο, παρά τις όποιες αδυναμίες του, δίνει λύσεις και απαντάει στα προβλήματα των δημιουργών.
• Δημιουργεί μια κανονικότητα στο χώρο των Πνευματικών Δικαιωμάτων και αυξάνει, αν αξιοποιηθεί σωστά, τα έσοδα των δημιουργών, ενώ βελτιώνει τον έλεγχο και τη δικαιότερη κατανομή των εσόδων .
• Τέλος υιοθετεί καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Υπερασπίζεται τους ασθενέστερους οικονομικά εκ των χρηστών.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Θέμης Μουμουλίδης επανέλαβε την από διετίας πρότασή του για την οριστική εξυγίανση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων:
«Μπορούμε να ξεπεράσουμε οριστικά το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, και τη σχέση εταιρειών- χρηστών με κάποιες αποφάσεις τις οποίες έχω από καιρό διατυπώσει, και αυτές είναι:
-Δημιουργία ενιαίου εισπρακτικού φορέα, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του συστήματος είσπραξης, αλλά και την αποφυγή «συγκρούσεων» μεταξύ των πολλών εταιρειών είσπραξης και των χρηστών.
-Δημιουργία ενιαίου εθνικού τιμοκαταλόγου πνευματικών δικαιωμάτων, ο οποίος θα συμφωνείται και θα επικαιροποιείται ανά τριετία.
-Νομοθέτηση, υποχρεωτικής συναλλαγής μέσω του τραπεζικού συστήματος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στη διανομή δικαιωμάτων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
σκηνοθέτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλους διαρκούς επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση