Οπως μας συμφέρει

1 Min Read

Η ερμηνεία των γεγονότων ασφαλώς υπόκειται στους παράγοντες της αντίληψης που ευθύνονται αποκλειστικά σχεδόν για το ότι δεν βλέπουμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Το μυαλό μας εξάλλου δε λειτουργεί ως φωτογραφική μηχανή, αποτυπώνοντας αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά μάλλον ως παραμορφωτικός φακός. Προσπαθούμε, όμως, και κυρίως όταν εκφραζόμαστε ως συλλογικότητες, να διατηρούμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα, όπως αποδείχθηκε περίτρανα πολλές φορές έως τώρα, αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο καθοδήγησης αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε κοινή γνώμη. Υπάρχει δε μεγάλη διαφορά από τις απαντήσεις που οι ίδιοι δίνουμε στα γκάλοπ, θέλοντας να βγάλουμε το άχτι μας και των τελικών επιλογών μας προ της κάλπης. Γι’ αυτό ας κρατάμε πάντα μικρό καλάθι.
Δεν μπορούμε να παρερμηνεύουμε, όμως, τα δεδομένα με τρόπο που να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, ούτε να χρησιμοποιούμε τις δημοσκοπήσεις όπως μας βολεύει.
Κι αυτό οι πολίτες είναι καλό να το βάλουν για τα καλά στο μυαλό τους και να προχωρήσουν με τις επιλογές τους, χωρίς να λαμβάνουν και πολύ στα σοβαρά όλες αυτές τις φοβερές και τρομερές δημοσκοπήσεις, οι οποίες, όπως πάντα, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο να δημιουργήσουν κλίμα.

Μοιραστείτε την είδηση