Ώρα απολογισμού για την Κοζανίτικη Αποκριά

4 Min Read

Οι φανοί κράτησαν την παράδοση

Η Κοζανίτικη Αποκριά ολοκληρώθηκε, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα και ζητήματα προς επίλυση. Από τη μία, οι φανοί προσέλκυσαν πλήθος κόσμου, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση. Από την άλλη, η τουριστική προσέλευση αφορούσε κυρίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο και πάλι χωρίς να κυμανθεί στα επίπεδα του παρελθόντος, με αποτέλεσμα την οικονομική απογοήτευση των τοπικών επιχειρήσεων.

Η χαμηλή επισκεψιμότητα, οι οικονομικές δυσκολίες και το βαρύ κλίμα λόγω της επετείου των Τεμπών επηρέασαν την εμπορική κίνηση και τη συνολική επιτυχία της διοργάνωσης. Ζητούνται λύσεις, καθώς η φθίνουσα πορεία της Κοζανίτικης Αποκριάς προβληματίζει έντονα την πόλη και απαιτεί στρατηγικό ανασχεδιασμό.

Οι φανοί, ως η καρδιά της Κοζανίτικης Αποκριάς, τράβηξαν τον κόσμο και διατήρησαν το γνήσιο αποκριάτικο πνεύμα της περιοχής. Το γλέντι, τα τραγούδια, το «Μπρε Μπρε Μπρε» και οι χοροί κράτησαν μέχρι αργά, με τους κατοίκους και επισκέπτες να απολαμβάνουν τις μοναδικές στιγμές που προσφέρει το έθιμο. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά πως η Κοζάνη διαθέτει μια βαθιά ριζωμένη παράδοση που συνεχίζει να συγκινεί και να προσελκύει κόσμο.

Παρά τη δυναμική της παράδοσης, η τουριστική επισκεψιμότητα δεν ήταν ικανοποιητική. Η προσέλευση επισκεπτών ήταν αισθητά χαμηλότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που επηρέασε τον τζίρο των τοπικών επιχειρήσεων, προκαλώντας απογοήτευση στους επαγγελματίες της πόλης.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν, καθώς το έντονο κρύο και η βροχή αποθάρρυναν πολλούς επισκέπτες από το να ταξιδέψουν στην Κοζάνη και πολλούς Κοζανίτες να βγουν έξω. Επιπλέον, το ότι οι απόκριες έπεσαν στο τέλος του μήνα επηρέασε οικονομικά τόσο τους επισκέπτες όσο και τους ίδιους τους Κοζανίτες, που δυσκολεύτηκαν να βγουν και να ενισχύσουν την τοπική αγορά. Το βαρύ κλίμα λόγω της «μαύρης» επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών, που την Παρασκευή συμπληρώθηκαν δύο χρόνια, επηρέασε επίσης αρνητικά την εορταστική διάθεση.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν σαφές ότι η Κοζανίτικη Αποκριά χρειάζεται έναν στρατηγικό ανασχεδιασμό. Δεν αρκεί η διοργάνωση να βασίζεται αποκλειστικά στο παραδοσιακό στοιχείο, αλλά απαιτείται ένας εκσυγχρονισμένος προγραμματισμός που θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο, τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η σύνδεση με σύγχρονες μορφές τουριστικής προώθησης και η ανάπτυξη περισσότερων δράσεων που θα επεκτείνουν τη διάρκεια και το ενδιαφέρον της Κοζανίτικης Αποκριάς είναι απαραίτητα βήματα για το μέλλον.

Μια νότα αισιοδοξίας το «sourdaki» 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το «Sourdaki», το αποκριάτικο καρναβαλικό φεστιβάλ που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, αναδείχθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις της φετινής αποκριάς – αν όχι η πιο επιτυχημένη. Με ποιοτικές και πολυποίκιλες δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών, κατάφερε να προσελκύσει κόσμο και να δημιουργήσει ένα κλίμα χαράς και δημιουργικότητας. Αυτό δείχνει τον δρόμο προς έναν πιο σύγχρονο και πολυεπίπεδο χαρακτήρα της Κοζανίτικης Αποκριάς, που μπορεί να συνδυάζει παράδοση και καινοτομία.

Σταθερή αξία το πάρτι νεολαίας

Παρά τις δυσκολίες, το Πάρτι Νεολαίας, όπως κάθε χρόνο, κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Κοζανίτικης Αποκριάς. Η νεολαία – και όχι μόνο- της Κοζάνης έδωσε δυναμικό «παρών» και διασκέδασε μέχρι αργά, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της γιορτής.

Η εμπειρία του φετινού καρναβαλιού έδειξε ότι οι δύο ή τρεις ημέρες κατά τις οποίες η πόλη υποδέχεται περισσότερους επισκέπτες δεν αρκούν για να αφήσουν ένα ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός που θα επιμηκύνει την τουριστική δραστηριότητα, θα ενισχύσει την τοπική αγορά και θα αναδείξει την Αποκριά της Κοζάνης ως έναν ελκυστικό προορισμό με διαρκές ενδιαφέρον. Ένας τέτοιος προσανατολισμός μπορεί να συμβάλει στην αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της διοργάνωσης και να διασφαλίσει ένα δυναμικό μέλλον για αυτή τη μοναδική πολιτιστική γιορτή.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση