Πάει, τα… χάσαμε τα δακρυγόνα;

3 Min Read

Ένα το κρατούμενο: Δακρυγόνα τέλος. Αν πάρουμε κατά λέξη τα όσα εμπορευθήκαν χθες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά από τις απαράδεκτες εικόνες με τις επιθέσεις εναντίον των άλλοτε «περήφανων γηρατειών», δηλαδή των συνταξιούχων, σε αυτό το συμπέρασμα πρέπει να καταλήξουμε.

Ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν, ποτέ πια, όσο είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, χημικά, για την αντιμετώπιση τέτοιων εκδηλώσεων.

 

Υπάρχουν βεβαίως κάποιες διαφοροποιήσεις, αναλόγως με την πηγή εθνών εμπορεύθηκε κάθε διατύπωση της είδησης. Η μια εκδοχή, που εκπορεύεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο πολίτικος προϊστάμενος του οποίου, άλλοτε «πράσινος στρατηγός» και ναν «κοκκινωπός», Νίκος Τόσκας, ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη για το συμβάν, θέλει τον πρωθυπουργό να εντέλλεται την απαγόρευση της χρήσης χημικών, όπως τα δακρυγόνα, για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων «συνταξιούχων και εργαζομένων». Η άλλη, διατυπωμένη δια στόματος του κ. Σκουρλέτη, την πάει πιο μακριά τη βαλίτσα. Μας υπόσχεται γενική απαγόρευση των χημικών «σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών».

 

Αυτή η δεύτερη διατύπωση γεννά βεβαίως πολλά ερωτηματικά. Δηλαδή, τι θα κάνει η αστυνομία όταν έρχεται αντιμέτωπη με άλλους είδους διαδηλώσεις, όπως π.χ. ακροαριστερών εξοπλισμένων με μολότοφ, ή ακροδεξιών που κραδαίνουν ρόπαλα και αλυσίδες; Θα τους μοιράζει τριαντάφυλλα;

 

Ο κ. Σκουρλέτης, ως επί χρόνια υπεύθυνος προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, να ρίξει τις ευθύνες στην αστυνομία. Κάνοντας λόγο για «υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων στην Αστυνομία» και ζητώντας «να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι». Οπότε ήλθε ως φυσική απάντηση η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Η Αστυνομία, με όλες τις κυβερνήσεις, εκτελεί εντολές».

 

Ταύτα βεβαίως ίνα πληρωθεί, εν ελαφρά παραλλαγή, το ρηθέν παρά του Εμμανουήλ Ρασούλη, και εκτελεσθέν κατά πρώτον παρά του Εμμανουήλ Αγγελόπουλου, «οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα …» η αστυνομία μένει. Και την αστυνομία χρειάζονται όλες οι κυβερνήσεις. Και όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν οι συνταξιούχοι αξιώνουν δυναμικώς, να πορευθούν προς το Μέγαρο Μαξίμου, εκεί όπου, δίκην Κλημεντίνης, η Αστυνομία τους φυλάσσει υπερπροστατευτικώς.

 

Μη μας κοροϊδεύετε λοιπόν, διότι θα το ξαναδούμε το έργο με τα δακρυγόνα. Διότι η άλλη «λύση», να ανοίγουν κεφάλια με τα γκλομπς, δεν μου φαίνεται για …πιο αριστερή.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

 

Μοιραστείτε την είδηση