Παπανδρέου: «Ευρώπη είναι οι αξίες του Διαφωτισμού, η ελευθερία και η αλληλεγγύη»

5 Min Read

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών στα Podcast του «Χ»

Κάλεσμα για συμμετοχή στις κάλπες των Ευρωεκλογών με στόχο να ανακοπούν οι δυνάμεις των Ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαϊκών τάσεων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης του στα Podcast του «Χ» ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Νίκος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως καταγράφεται έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ευρωπαϊκό σύστημα αλλά και στην δημοκρατία που δημιουργήθηκε από τις «φωνές» των αντιευρωπαϊκών τάσεων που διαμορφώνονται.

«Είναι απελπιστικό να βλέπουμε την μείωση συμμετοχής των πολιτών σε κάθε είδους εκλογική διαδικασία. Πολλοί νιώθουν την Ευρώπη μακριά τους όμως εδώ ότι συζητάμε και νομοθετούμε αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών άρα η Ευρώπη δεν είναι μακριά. Η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που έχει αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής στις Ευρωεκλογές όμως σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή θα πρέπει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο γιατί οι δυνάμεις των ευρωσκεπτικιστών ακόμη και σε χώρες όπως η Ολλανδία είναι έντονες. Ακόμη και στην Γαλλία που ενδεχομένως να βγει η Λεπέν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής χαρακτήρισε την Ελλάδα μια φιλοευρωπαϊκή χώρα παρά την άνοδο δεξιών κομμάτων. «Θέλουμε την Ευρώπη του μέλλοντος να είναι αυτή που θα ολοκληρώσει αυτό που δεν έγινε ποτέ δηλαδή ένα κοινωνικό συμβόλαιο, πιο ολοκληρωμένο και σε θέματα υγείας, ασφάλειας της εργασίας. Αυτά είναι μερικά από τα οποία έχει αγνοήσει η Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στο κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και μίλησε για ένα «όραμα ευρωπαϊκού διαβατηρίου». Επεσήμανε πως χρειάζεται ενίσχυση των δομών υγείας και των προσπαθειών ενίσχυσης της εργασίας. «Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες θέλω να πω πως ενόψει των Ευρωεκλογών προφανώς και δεν θα πειστούν όλοι ειδικά αυτοί που είναι εντελώς στην άλλη πλευρά. Όμως στόχος μας είναι να δείξουμε το έργο μας, να φανεί τι κάνει η Ευρώπη στην καθημερινότητα και αν αυτό καταφέρουν και το συνδέσουν οι πολίτες τότε θα προσέλθουν στις κάλπες και θα ψηφίσουν το καλό για τη ζωή τους και το μέλλον τους. Και αυτό δεν θα είναι τα ακραία κόμματα» επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Στην ερώτηση «τι είναι Ευρώπη» ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως πρόκειται για «ένα όραμα με αξίες του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης μια αδελφότητα. Είναι ελευθερία, αλληλεγγύη, προοδευτικές αξίες. Και με αυτές τις αξίες βαδίζει το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον της ιδεολογίας που ασπάζεται το ΠΑΣΟΚ και νομίζω ο καθένας πιστεύει αυτές τις αξίες. Για μένα η Ευρώπη δεν είναι μόνο αυτό που βλέπετε, δηλαδή κτίρια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και μια γραφειοκρατία. Είναι το όραμα, το οποίο μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε, να σηκωθούμε την άλλη μέρα, γιατί χωρίς όραμα δεν έχει νόημα η ζωή και πρέπει βλέπουμε το μέλλον θετικά» ανέφερε.

Ο κ. Νίκος Παπανδρέου είναι ο νεότερος, σε θητεία, από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές αφού αντικατέστησε τον Νίκο Ανδρουλάκη τον Μάϊο του 2023. Μιλώντας για το πόσο έχει εξοικειωθεί με τις ομολογουμένως πολύπλοκες διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε πως απαιτείται να ασχολείσαι ταυτόχρονα με πολλά διαφορετικά θέματα. «Για παράδειγμα αυτή την Ολομέλεια στο Στρασβούργο συζητάμε για το θέμα της Γάζας, για την Ουκρανία αν συνεχιστεί η στήριξη της Ευρώπης, συζητάμε για τη στήριξη του προγράμματος Εράσμους, για το πρωινό και το τι τρώμε και πως πρέπει να προστατευτούν οι καταναλωτές και αυτό αφορά στην Ελλάδα γιατί οι μελισσοκόμοι ζητούν να μπει χώρα προέλευσης στις συσκευασίες. Επίσης συζητάμε για τα πώματα ασφαλείας στις συσκευασίες και για το θέμα των υποδομών στα λιμάνια και την διείσδυση ξένων επενδύσεων, για την παράνομη αλιεία και άλλα θέματα που όπως διαπιστώνετε είναι διαφορετικά μεταξύ τους αλλά πολύ σημαντικά που άπτονται της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών και τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν στα αυτιά τους» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση