Παραμένουν αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα τέσσερα άτομα στο ορεινό Καταφύγι- Σε περίπου 48 ώρες αναμένεται να φτάσουν τα συνεργεία αποχιονισμού στην είσοδο του χωριού

4 Min Read

Χωρίς ρεύμα αλλά με τρόφιμα και φωτιά στα τζάκια τους, βρίσκονται για πέμπτη μέρα οι τέσσερις περιστασιακά διαμένοντες στον ορεινό οικισμό του Καταφυγίου στα Πιέρια Όρη. Οι τέσσερις κάτοικοι που βρίσκονταν στο χωριό πριν χτυπήσει η κακοκαιρία «Διομήδης», έχουν αποκλειστεί από 1,5 μέτρο χιόνι και σπασμένους κορμούς δέντρων και κολώνες της ΔΕΗ που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του δρόμου και έχουν ταυτόχρονα διακόψει και την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι και δυο ακόμη ανθρώπους που μένουν σε διαφορετικά σπίτια. Οι συγκεκριμένοι μένουν στο χωριό περιστασιακά και είναι ηλικίας περίπου 45 ετών. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βελβεντού Μανώλη Στεργίου, είχαν ενημερωθεί και γνώριζαν για την κακοκαιρία και επέλεξαν να παραμείνουν στον ορεινό οικισμό, έχοντας όμως αρκετά τρόφιμα και ξύλα για πολλές μέρες.

- Advertisement -

«Προσπαθούμε να φτάσουμε στο χωριό όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Έχουμε εστιάσει στο να διανοίξουμε τον δρόμο από την Αγία Κυριακή και για πέμπτη μέρα υπάρχει μπλουντόζα για τον αποχιονισμό και μπροστά από αυτήν υλοτόμοι του δήμου που κόβουν με τα αλυσοπρίονα τους κορμούς δέντρων για να μπορέσει να συνεχιστεί ο αποχιονισμός. Υπολογίζουμε πως αν όλα πάνε καλά την Κυριακή θα έχουμε φτάσει στην είσοδο του χωριού και να έχει ανοίξει ο δρόμος» δήλωσε στον «Χ» ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.

Όπως ο ίδιος είπε, οι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους και η επικοινωνία μαζί τους είναι εσκεμμένα αραιή γιατί λόγω του ότι δεν υπάρχει ρεύμα δεν μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. «Μοναδική πηγή φόρτισης είναι ένα αυτοκίνητο και ελπίζουμε να μην παγώσει και να συνεχίζει να δουλεύει μέχρι να φτάσουμε γιατί οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο χωριό είναι πολικές» προσθέτει.

Τα συνεργεία εστίασαν στο να ανοίξουν τον δρόμο αυτό γιατί ο δεύτερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος μέσω Παλαιογρατσάνου, παραμένει για τρίτη χρονιά ανενεργός λόγω των συνεχών κατακρημνίσεων στην θέση «Μπιτζινίσιος». Από το συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να περάσει μεγάλο όχημα άρα θα πρέπει η μπουλντόζα που θα φτάσει στο Καταφύγι να ανοίξει και αυτόν τον δρόμο από το Καταφύγι προς το Βελβεντό.

 

Δύσκολη η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Παράλληλα με τον συγκεκριμένο δρόμο, βρίσκεται το δίκτυο της ηλεκτροδότησης. Η μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε, έχει σπάσει κολώνες της ΔΕΗ και έχει ρίξει δέντρα πάνω στα καλώδια του δικτύου. Τα συνεργεία της ΔΕΔΗΕ που εργάζονται στο σημείο, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση με σχοινιά και καταβάσεις σε απότομες πλαγιές μέσα σε ενάμιση μέτρο χιόνι.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με το χιόνι και την παγωνιά και προσπαθούν τα συνεργεία να οργανώσουν την κατάσταση. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στο κομμάτι, περίπου 8 χιλιομέτρων, που δεν έχουμε φτάσει ακόμη. Ας ελπίσουμε να αποκατασταθούν γρήγορα οι βλάβες γιατί υπάρχουν πολλά πεσμένα καλώδια μέσα στα χιόνια» μας είπε ο κ. Στεργίου.

Να σημειωθεί πως για την κατάσταση έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική, οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα για το αν προκύψει μια επείγουσα ιατρική ανάγκη σε κάποιον από τους αποκλεισμένους.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση