Συνέντευξη στον «Χ» του υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου με τον Γιώργο Κασαπίδη
Δηλώνει λάτρης του επαγγέλματος που κάνει εδώ και 20 χρόνια και δεν το αλλάζει με τίποτα. Όπως λέει στον «Χ» δεν μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του να κάνει κάτι διαφορετικό από εκπαιδευτικός στην δημόσια εκπαίδευση και αυτό του δίνει ζωντάνια και κίνητρο να διαδρά με τους μαθητές του. Φέτος συμπληρώνει επτά χρόνια διευθυντής στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαϊδας και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αποφάσισε να μπει και στον στίβο της αυτοδιοίκησης στο πλευρό του Γιώργου Κασαπίδη.
«Πάντα παρακολουθούσα τα κοινά ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις και τα δρώμενα και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και τοπικό αλλά πρώτη φορά πήρα την απόφαση να συμμετέχω σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Γιώργος Κασαπίδης με την έμφυτη ευγένειά του και το μειλίχιο του χαρακτήρα του και μετά από διεξοδική συζήτηση, με έπεισε ώστε να συμπορευτούμε μαζί σε αυτές τις εκλογές» εξηγεί ο κ. Ταγτεβερενίδης . Οι άξονες που συζήτησαν και συμφώνησαν είναι η παιδεία και ο πολιτισμός στους οποίους έχει αρμοδιότητα ο ίδιος και θεωρεί πως από 1η Ιανουαρίου 2024 και εφόσον εκλεγεί, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «θα αφήσει ακόμη πιο έντονο το αποτύπωμά της στα πνευματικά δρώμενα του τόπου».
Βασική του πρόταση αποτελεί η κοινή δράση Περιφέρειας, εκπαίδευσης και πολιτιστικών συλλόγων ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο πενταετίας με δράσεις γύρω από τον πολιτισμό και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. «Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε την Περιφέρεια ως την εύκολη πηγή άντλησης χρημάτων και επιχορηγήσεων ενώ ο ρόλος της είναι τελείως διαφορετικός. Μια Περιφέρεια πρέπει να θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και να έχει σχεδιασμό για ανάδειξη της τοπικής ιστορίας όπως για παράδειγμα του ρόλου των Δυτικομακεδόνων εμπόρων του 17ου και 18ου αιώνα που κυριάρχησαν στην Ευρώπη. Τους ανθρώπους αυτούς τους τιμούν στην Ευρώπη και εμείς εδώ δεν ξέρουμε ούτε τα ονόματά τους. Προτείνουμε λοιπόν η Περιφέρεια να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στον τομέα αυτόν και να σχεδιαστούν και να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σχολεία και συλλόγους για να αναδείξουμε την τοπική ιστορία κα το πνευματικό υπόβαθρο» εξηγεί ο κ. Ταγτεβερενίδης
Ο ίδιος δεν κρύβει πως έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν αξιέπαινες πρωτοβουλίες αλλά ήταν αποσπασματικές, χωρίς οργάνωση και συντονισμό και μη επαρκή σχεδιασμό με αποτέλεσμα να μην επιτύχουν τον σκοπό που δημιουργήθηκαν. «Στόχος είναι από τον προγραμματισμό αυτόν και την υλοποίηση του, να μείνει ουσιαστικό όφελος στην περιοχή και στους ανθρώπους της και να μην είναι «περιχαρακωμένο» δηλαδή να παρακολουθούν εκδηλώσεις μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Πρέπει το όφελος που θα μένει να είναι μόνιμο και διαρκές» εξηγεί.
Ο κ. Ταγτεβερενίδης, μιλά για ένα σχεδιασμό που θα προκύψει μετά από ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι υπέρμαχος των οργανωμένων και συλλογικών δράσεων και θεωρεί ότι η εκπαίδευση, τα σχολεία, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. «Ένα απλό παράδειγμα, υπάρχουν πόλεις στην Ελλάδα όπως η Καβαλά, η Ξάνθη, η Ρόδος, πόλεις προβεβλημένες με τουρισμό και ακμάζουσα οικονομία και υψηλό βιοτικό επίπεδο. Αυτές οι πόλεις διοργανώνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ που συμμετέχουν μουσικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιατί να μην γίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή μας που έχει τέσσερα μουσικά σχολεία και ένα καλλιτεχνικό σχολείο και να μπει σε αυτό καλεντάρι του πνεύματος και του πολιτισμού με πολλαπλό όφελος για την περιοχή» εξηγεί.
Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πορεία Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Γιώργο Κασαπίδη, αναφέρει πως η εντύπωση που έχει η κοινωνία ότι τα παιδιά είναι απολιτίκ είναι λανθασμένη. Από την καθημερινή του επαφή με τα μεγαλύτερα παιδιά, διαπιστώνει ότι έχουν πολιτικά κριτήρια και το ενδιαφέρον τους για την πολιτική γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. «Τα παιδιά ενδιαφέρονται για την πολιτική γιατί θέλουν δικαιοσύνη και όταν δινεται η αίσθηση ότι παύει το ενδιαφέρον τους είναι γιατί απογοητεύονται από αυτά που βλέπουν με διαπλοκή και λήψη λάθος αποφάσεων» περιγράφει ο κ. Ταγτεβερενίδης.
Στο κλείσιμο της συζήτησης και μιλώντας για την προεκλογική περίοδο και την επαφή του με τον κόσμο, μας λέει πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία και πως εκπλήσσεται θετικά με τα όσα ακούει και μαθαίνει «εκ των έσω». «Νόμιζα, μέχρι τώρα, ότι το σχολείο είναι ένα…σχολείο για την ζωή αλλά τελικά οι εκλογές είναι μεγαλύτερο σχολείο» καταλήγει ο ίδιος.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr