Πέντε επιπλέον αεροσκάφη για την Ελλάδα και περισσότερους πυροσβέστες στέλνει το rescEU

2 Min Read

Οι νέες καταστροφικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έκαναν την ΕΕ να κινητοποιήσει άμεσα πρόσθετα πυροσβεστικά μέσα και πόρους για να βοηθήσει τις προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών.

Πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη του στόλου rescEU που βρίσκονται στην Κροατία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, ένα ελικόπτερο Blackhawk, 58 πυροσβέστες και εννέα δεξαμενές νερού από την Τσεχία έφτασαν χθες Τρίτη στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή προστίθεται στα εναέρια και επίγεια μέσα από την Κύπρο και τη Ρουμανία που έφθασαν την Δευτέρα στην χώρα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, η ΕΕ έχει αποστείλει επτά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 114 πυροσβέστες και 19 οχήματα για να βοηθήσει τους Έλληνες πυροσβέστες, τους εθελοντές και την αστυνομία στην κατάσβεση των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον, το πρόγραμμα δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus της ΕΕ έχει ήδη καταρτίσει δύο χάρτες των πληττόμενων περιοχών, ενώ δύο αξιωματικοί-σύνδεσμοι από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βιώνει καταστροφικές πυρκαγιές πρωτοφανούς κλίμακας φέτος το καλοκαίρι. Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, η άμεση βοήθεια της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, βλέπουμε την ουσιαστική σημασία του διπλασιασμού του αεροπορικού μας στόλου πυρόσβεσης rescEU ενόψει της τρέχουσας περιόδου δασικών πυρκαγιών. Εκφράζω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου στην Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία και τη Σουηδία για τη στήριξή τους στην παροχή βοήθειας στους Έλληνες πυροσβέστες που ήδη μάχονται σθεναρά ενάντια στις φλόγες. Η ΕΕ δεσμεύεται να παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές» δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Αυτή η συνεργατική προσπάθεια έρχεται σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης της ΕΕ στο προηγούμενο αίτημα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα δρομολογήθηκε συντονισμένη κινητοποίηση 9 αεροσκαφών, 510 πυροσβεστών και 117 οχημάτων για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση