Πιείτε το τώρα διότι αργότερα θα είναι πικρότερο

3 Min Read

Σας θυμόμαστε κ. Πρόεδρε να τονίζετε με έμφαση ότι η υπόθεση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει πριν από τις 5 Δεκεμβρίου. Αλλά έφυγαν και ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος χωρίς να έχει κλείσει η υπόθεση. Και τώρα τρέχετε όλοι να προλάβετε. Να μη χαθεί και ο Φεβρουάριος. Διότι το μέγα ζητούμενο είναι να μη φθάσουμε στις 9 Μαρτίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Διότι στις 9 Μαρτίου συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και αν δεν έχει ολοκληρωθεί, ως τότε, η αξιολόγηση, αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε και την τελευταία ευκαιρία να μπούμε στο περίφημο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

- Advertisement -

Με απλά λόγια, κινδυνεύουμε, όπως έχει παραδεχθεί δημοσίως ο αντιπρόεδρος σας, ο Γιάννης Δραγασάκης, να μην μπορέσουμε να πάρουμε και εμείς ζεστό φθηνό χρήμα από τον μπεζαχτά που διαχειρίζεται ο Μάριο Ντράγκι. Και το γνωρίζουν όλοι ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία. Τρία χρόνια τώρα, βρέχει φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, αλλά εμείς …κρατάμε ομπρέλα. Και ο Σόιμπλε και οι όμοιοι του έχουν «λυσσάξει» να μην υπάρξει άλλη παράταση του προγράμματος, περάν του τέλους του 2017. Έχουμε δηλαδή μπροστά μας την τελευταία ευκαιρία, που πρέπει να αρπάξουμε από τα μαλλιά.

 

Χάσαμε τις προηγούμενες όταν η πρότερη κρίσιμη αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε κλείσει ως τον Φεβρουάριο του 2015, τινάχθηκε στον αέρα με την εκβιαστική προσφυγή σε εκλογές και τα όσα ακλούθησαν στην επάρατη περίοδο της βασιλείας Βαρουφάκη, για την όποια ασφαλώς πρέπει να έχετε μετανιώσει και εσείς. Ε, θα ήταν έγκλημα να χάσουμε και αυτήν. Είτε διότι κάποια στελέχη σας –π.χ. ο Βερναρδάκης- δεν κατανοούν την σημασία της, είτε διότι άλλα ορέγονται πρόωρες εκλογές, όπως και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

 

Το ότι ακόμη και ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες έχουν πια κουρασθεί από την αιώνια «μίρλα» των εκτιμήσεων και προβλέψεων του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, διαμορφώνει μια ευνοϊκή συγκυρία. Οι αποφάσεις θα είναι επώδυνες. Αλλά οι υπεύθυνοι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται. Το πολίτικο κόστος το έχετε ήδη χρεωθεί. Αν όμως βυθίσετε τη χώρα πίσω στο 2015, θα υποστείτε και εξαφάνιση. Κυρίως όμως, μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι καταστροφική για τον τόπο.

 

 

    Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση