Ποια πτυχία οδηγούν στο πιο περιζήτητο επάγγελμα της εποχής μας. Του Χρήστου Ταουσάνη

4 Min Read

Το πιο περιζήτητο επάγγελμα της εποχής μας Του Δρ. Χρήστου Ταουσάνη*

Μπορεί η πλέον κλασική ερώτηση μαθητών, φοιτητών και γονέων να είναι ποιες σπουδές και επαγγέλματα έχουν θετικές προοπτικές στην αυριανή αγορά εργασίας αλλά δεδομένη απάντηση στην κλασική ερώτηση δεν είχε δοθεί τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, τόσο από επίσημα δεδομένα όσο και από την καθημερινή εμπειρία, ένα συγκεκριμένο επάγγελμα αρχίζει να αναδεικνύεται ως η πλέον περιζήτητη ειδικότητα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Από την ιατρική μέχρι τον χρηματοπιστωτικό τομέα και από μια εταιρεία δημοσκοπήσεων μεσαίου μεγέθους στη χώρα μας μέχρι κολοσσούς τύπου Apple ή ειδικότητα αυτή είναι απαραίτητη! Αυτή η ειδικότητα φυσικά έχει να κάνει με την Επιστήμη των Δεδομένων και περιλαμβάνει πληθώρα πλέον επαγγελματιών από Μηχανικούς Δεδομένων μέχρι Στατιστικούς κ.ο.κ

Το εύρος και το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης ειδικότητας το έχουμε περιγράψει αναλυτικά και φυσικά είναι ο άνθρωπος που από το λιανικό εμπόριο μέχρι μια ασφαλιστική εταιρεία θα αναλύσει, εξηγήσει και οπτικοποιήσει αριθμούς  και δεδομένα με απλούς όρους.

Ποια είναι όμως τα πτυχία – προγράμματα σπουδών και δεξιότητες που συνδέονται με αυτόν τον κλάδο;

Αναφορικά με τα πτυχία,  οι αφετηρίες μπορεί να είναι αρκετές. Ενδεικτικά, μπορεί κάποιος να σπουδάσει εφαρμοσμένα μαθηματικά ή στατιστική ή εφαρμοσμένη πληροφορική ή να επιλέξει ως καταλληλότερη αφετηρία ένα πρόγραμμα σπουδών Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας. Αυτό έχει να κάνει με τον επαγγελματικό του προσανατολισμό όπου θα επιλέξει ποιο από αυτά συνδέεται περισσότερο με τον ίδιο και τις επιδιώξεις του.

Ωστόσο, το πτυχίο είναι απλά το εναρκτήριο λάκτισμα για τον αυριανό επιστήμονα των δεδομένων. Από κει και πέρα, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εφοδιαστεί (και εν συνεχεία να επικαιροποιήσει) με τις ακόλουθες γνώσεις και δεξιότητες:

  • ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
  • ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
  • ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ (πχ Python)
  • SQL
  • ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ / ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
  • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Από κει και έπειτα, οι προαναφερθείσες γνώσεις μαζί με το πτυχίο, θα σας βοηθήσουν να έχετε το τεχνικό υπόβαθρο. Επειδή όμως θα είστε ένας «διαμεσολαβητής» μεταξύ ανθρώπων και συνθέτων δεδομένων, εξίσου σημαντικές θα είναι και οι δεξιότητες επικοινωνίας και τα Presentation skills που θα καταδεικνύουν το τελικό αποτέλεσμα. Και last but not least? Θα πρέπει να είστε «ομαδικοί παίκτες» καθώς πολλές φορές θα είστε και ο συνδετικός κρίκος π.χ. μεταξύ της οικονομικής διεύθυνσης και του τμήματος Marketing προκειμένου να βοηθήσετε στη χάραξη μιας στρατηγικής!

Όλα τα προαναφερθέντα, συνθέτουν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενα επαγγέλματα της εποχής μας. Το μόνο που απομένει είναι να ανακαλύψεις με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και στελεχών επαγγελματικού προσανατολισμού, εάν αυτό ταιριάζει με τις δικές σου κλίσεις και ενδιαφέροντα και να το ακολουθήσεις!

*Ο Δρ. Χρήστος Ταουσάνης είναι Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας. Αποτελεί ένα από τα πλέον έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη επαγγελματικής συμβουλευτικής στον Ελλαδικό χώρο και από τους ελάχιστους ομιλητές, πανευρωπαϊκά, που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 διαλέξεις στην 20ετή του πορεία σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού ενώ έχει βοηθήσει εξατομικευμένα χιλιάδες μαθητές και φοιτητές σε θέματα επιλογής σπουδών και επαγγέλματος.

Μοιραστείτε την είδηση