Ποιος θα βρει ποιοι είναι οι «πελάτες»;

3 Min Read

Φοβάμαι ότι χωλαίνει η δημοσιογραφία τούτο τον καιρό. Πιθανώς επειδή περισσεύουν σε αριθμό τα «μέσα ενημέρωσης» -και οι αντίστοιχης ποιότητας δημοσιογραφούντες- που ασχολούνται ακόμη και με τις πορδές διαφόρων διαττόντων αστέρων, είτε από το «καλλιτεχνικό στερέωμα», είτε ακόμη και από τον χώρο του εγκλήματος. Αν σταθείς μπροστά στις απλωμένες εφημερίδες ενός περιπτέρου, αλλά και σε ό,τι κυριαρχεί στο διαδίκτυο, θα νομίζεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι τι είπε η Πισπιρίγκου, ο εξάδελφος του Λιγνάδη, ή ο τάδε «επιχειρηματίας της νύκτας», κατά προτίμηση της Μυκόνου. Η δε υποτιθέμενη «σοβαρότερη» έκδοση είναι να βλέπεις τις πιο πολιτικές εφημερίδες να λειτουργούν ως δελτία τύπου των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν.

Πολυφωνία έχουμε. Αλλά είναι τέτοια η ποιότητα των περισσότερων από αυτές τις «φωνές», ώστε τείνει να μοιάζει, το σύνολο, ως μια τεράστια χορωδία παπαγάλων. Οι όποιοι λες κρώζουν συστηματικώς με στόχο να ακούμε μόνον αυτούς. Να σκεπάζουν με την ισχύ τους κάθε άλλη φωνή. Ιδίως την δημοσιογραφία που παραμένει πιστή στην έρευνα και την αποκάλυψη. Που αναδεικνύει εκείνα τα οποία είναι πράγματι ουσιώδη.

Κοιτούσα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας. Αλλά και τις ισχυρότερες, υποτίθεται ενημερωτικές, ιστοσελίδες. Πουθενά δεν είδα να αναπαράγεται μια σοβαρή δημοσιογραφική δουλειά, αποτέλεσμα ερευνάς, που δημοσιεύθηκε στις μέσα σελίδες κυριακάτικης εφημερίδας. Συγκεκριμένως του «Βήματος». Μια δουλειά του συναδέλφου Βασίλη Λαμπρόπουλου. Ο όποιος αποκαλύπτει ένα εσωτερικό mail της εταιρίας που προωθεί το κατασκοπευτικό πρόγραμμα Predator. Από το οποίο αποδεικνύεται ότι 34 «πελάτες», στην Ελλάδα έχουν ήδη κάνει χρήση αυτού του προγράμματος το οποίο λειτουργεί ως ο «Μεγάλος Αδελφός», καταργώντας πλήρως την ιδιωτικότητα μας.

Ως προς το ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν τις πανάκριβες υπηρεσίες αυτού του προγράμματος, επιτρέψτε μου να αναδημοσιεύσω μια μικρή παράγραφο από το εν λόγω δημοσίευμα: «Εκτεταμένη ζήτηση και χρήση από κρατικούς φορείς, και όχι μόνο, των λογισμικών παγίδευσης κινητών τηλεφώνων προκύπτουν από ένα νέο εσωτερικό mail –το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής»- μεταξύ ατόμων που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία και των υποψήφιων πελατών τους»!

Ποια αρχή θα ψάξει να βρει ποιοι είναι αυτοί οι «πελάτες», του λογισμικού παράνομης παρακολούθησης, που πληρώνουν αδρώς για να μας κατασκοπεύουν; Ποιοι «κρατικοί» φορείς; Και ποια ιδιωτικά οικονομικά, ή και ….παραπολιτικά συμφέροντα;

 

   giorgismassavetas@gmail.com

Μοιραστείτε την είδηση