«Πόλεμος» μεταξύ ΟΕΝΓΕ και Διοίκησης Μαμάτσειου για τον τρόπο κάλυψης των εφημεριών της Ψυχιατρικής

3 Min Read

Τον διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες της ψυχιατρικής κλινικής, ενώ δύο γιατροί του τμήματος προσφέρθηκαν να κάνουν εφημερίες. «Ο διοικητής θα έπρεπε να κάνει προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων και όχι να λύνει τα προβλήματα με μπλοκάκια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.
Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης σε απάντησή του, αναφέρει τα εξής:
Aν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας έκαναν τον κόπο, πριν καταγγείλουν, να επικοινωνήσουν μαζί μας, θα πληροφορούνταν την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στα εξής:
1. Η Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης έχει τρεις (3) οργανικές θέσεις μονίμων ιατρών, εκ των οποίων οι δυο είναι καλυμμένες από έναν Επιμ. Α΄ και από έναν Επιμ. Β΄. Επίσης, υποστηρίζεται από έναν Επικουρικό ιατρό. Η μοναδική κενή οργανική θέση έχει ήδη προκηρυχτεί, με το βαθμό του Διευθυντή (προκήρυξη 8504/20-8-2018), ωστόσο το Συμβούλιο Κρίσεων δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την τοποθέτηση.
2. Ο Επιμ. Β΄ της Κλινικής έχει απαλλαγεί από τις εφημερίες για μεγάλο χρονικό δι9άστημα, σύμφωνα με αποφάσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. Όπως προκύπτει από τα προγράμματα εφημεριών, από τον Ιανουάριο του 2019 έως και σήμερα, οι δυο ιατροί του τιμήματος, που μπορούν να εφημερεύουν, έχουν πραγματοποιήσει ο καθένας τους από 7 έως 13 εφημερίες.
3. Τα εφημεριακά κενά που προέκυψαν, στο ίδιο παραπάνω χρονικό διάστημα, καλύπτονταν, είτε με ιδιώτες ιατρούς, είτε με μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομεία και Κ.Υ., ευθύνης της 3η ΥΠΕ.
4. Η Διοίκηση ήδη πρότεινε, με την αλλαγή του οργανισμού του Νοσοκομείου, να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις της Ψυχιατρικής Κλινικής από τρεις (3) σε πέντε (5). Επίσης από την αρχή του έτους υπέβαλλε αίτημα για πρόσληψη Επικουρικού ιατρού, ειδικότητας Ψυχιατρικής, που ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Από τα παραπάνω αυτονοήτως συνάγεται ότι η καταγγελία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης είναι παντελώς ανυπόστατη, ψευδής και συκοφαντική, εκτός και αν η Ομοσπονδία θεωρεί ότι μία Κλινική, πόσο μάλλον η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης που καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας, μπορεί να υποστηριχθεί πλήρως εφημεριακά με δύο μόνο γιατρούς και ότι αυτό μπορεί να γίνεται χωρίς προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και την ασφάλεια, τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών.
Επομένως, η Διοίκηση δεν είχε άλλο τρόπο για την πλήρη κάλυψη της Κλινικής, παρά μόνο μετακινώντας ιατρούς από άλλες δομές του Δημόσιου Συστήματος ή προσλαμβάνοντας ιδιώτες ιατρούς με συμβάσεις έργου.

Μοιραστείτε την είδηση