Πουλώντας την πραμάτεια

2 Min Read

Η έννοια της δίκαιης και ισόρροπης αντιμετώπισης των διαφορετικών πλευρών (fairness) υποκαθιστά σιγά-σιγά την πολυθρύλητη ουτοπία της αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία.
Εξάλλου, η ίδια η υποκειμενική φύση της αντίληψης υπαγορεύει το να αναζητήσουμε στη δημοσιογραφία νέους τρόπους αντιμετώπισης των γεγονότων που θα εγγυώνται ότι όλες οι πλευρές έχουν ακουστεί και παρουσιαστεί επαρκώς.
Αν, λοιπόν, η κάλυψη του βίαιου (εφόσον προήλθε απο πυροβολισμό) θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία ήταν δημοσιογραφική άσκηση, σίγουρα οι περισσότεροι επαγγελματίες θα κόβονταν. Δυστυχώς δεν είναι άσκηση, αλλά πραγματικό περιστατικό και ευτυχώς για εκείνους/ες δεν καλούνται να δώσουν εξετάσεις.
Υπάρχει, όμως, εκείνη η έρμη η ευθύνη που έχουν δημοσιογράφοι και γενικώς πρόσωπα με δημόσιο λόγο. Να κρατούν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο κοινό. Να μην βιάζονται να συμπεράνουν, αν πρώτα δεν έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία, να μην βιάζονται να χαρακτηρίσουν γεγονότα, των οποίων οι πηγές δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί, επαληθευθεί, διασταυρωθεί.
Προφανώς και τους μεν και τους δε, τους ενδιαφέρει περισσότερο το πως θα πουλήσουν την πραμάτεια τους στην πελατεία. Γι’ αυτό και αδιαφορούν να ακούσουν ή να δώσουν την πλήρη εικόνα των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο Κατσίφα, όπως έγινε πολλές φορές με άλλα γεγονότα στο παρελθόν.
Και ναι, στις συζητήσεις της γειτονιάς ο καθένας μπορεί να πει τη μπούρδα του. Οι επαγγελματίες της είδησης, όμως, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση