Πράσινο φως για την σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης

7 Min Read

Φόβοι για διπλασιασμό της τιμής της θερμικής μονάδας και αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Με την πλάτη στον τοίχο το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ενέκρινε το απόγευμα της Τρίτης την σύσταση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την διαπραγμάτευση των όρων σύνδεσης και παροχής θερμικής ενέργειας μεταξύ δήμων και ΔΕΗ. Πρόκειται για την υλοποίηση της δέσμευσης του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Περιφέρειας και Δήμων προκειμένου να ξεκινήσουν και οι εργασίες για την κατασκευή του ΣΗΘΥΑ στον ανενεργό ΑΗΣ Καρδιάς.

- Advertisement -

Ωστόσο η αίσθηση που δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο από όλες τις παρατάξεις που το απαρτίζουν τώρα όσο και από τη νέα δημοτική αρχή, είναι ότι όλα γίνονται με «το μαχαίρι στον λαιμό», το οποίο στην παρούσα φάση το «κρατάει» η ΔΕΗ. Οι καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης για τον ΣΗΘΥΑ και ο κίνδυνος να τιναχτεί το έργο στον αέρα και να μην έχει τηλεθέρμανση η Κοζάνη και λόγω του ότι το 2023 ήταν μια εκλογική χρονιά (εθνικές και αυτοδιοικητικές) έβαλαν στο «ράφι» το καίριο ζήτημα της θέρμανσης των χιλιάδων νοικοκυριών. Μεγάλο όμως θέμα εγείρεται για τη νέα τιμή που θα έχει η θερμική μονάδα με τις πληροφορίες του «Χ» να λένε πως σύμφωνα με την μελέτη της ΔΕΗ η τιμή θα εκτοξευθεί από τα 50 ευρώ/μονάδα σε πάνω από 100 ευρώ/μονάδα.

Το μνημόνιο προβλέπει την διασύνδεση των τριών τηλεθερμάνσεων με παροχή θερμικής ενέργειας από τρεις διαφορετικές πηγές: τη νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», φυσικό αέριο και ΑΠΕ. Η παροχή θερμικής ενέργειας από αυτές τις πηγές θα είναι ίδια για Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο με τους τρεις δήμους να έχουν ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη νέα εταιρεία που συστήνεται (33,3%).

«Είναι προφανές ότι τα όποια στοιχεία που θα προκύψουν με την τιμολογιακή πολιτική θα τα δει η διοίκηση της διαδημοτικής επιχείρησης και θα παρθούν σχετικές αποφάσεις. Εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει καμία άλλη λύση άμεσα υλοποιήσιμη για την τηλεθέρμανση» είχε χαρακτηριστικά μιλώντας στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει καταθέσει στο νέο Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη και τους νέους Δημάρχους Κοζάνης και Αμυνταίου τις προτάσεις του Δήμου Κοζάνης για το πρασίνισμα της τηλεθέρμανσης με το πρόγραμμα Newtron που θα αντιμετωπίζει τις αιχμές της τηλεθέρμανσης με ΑΠΕ. «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της λύσης που έχουμε και του φυσικού αερίου συμπληρωματικά με την «Πτολεμαΐδα 5» πρόσθεσε.

Κουζιάκης: υπάρχει η αίσθηση πως όλα γίνονται με το μαχαίρι στο λαιμό

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» με την ΔΕΥΑ Κοζάνης την Δευτέρα για το θέμα και μίλησε για «μαχαίρι στον λαιμό» που «νομίζω ότι το βάζει η ΔΕΗ. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο 2020. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και παρόλα αυτά οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν. Ερχόμαστε να υπογράψουμε μια σύσταση Διαδημοτικής Εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται την παροχή θερμικής ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και των τριών τηλεθερμάνσεων και το ερώτημα είναι ποιος ο λόγος ύπαρξης μια τέτοιας εταιρείας, ποιον θα εξυπηρετεί και τι θα εξυπηρετεί. Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεσάζοντας, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με προσωπικό και θα πάρει και αρμοδιότητες που ενδεχομένως δεν θα ήταν θετικές για την εξέλιξη της τηλεθέρμανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουζιάκης. Ο ίδιος κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή Μαλούτα ότι δεν έκανε τις κατάλληλες ενέργειες που έπρεπε αυτά τα τρία χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα μεγάλη πίεση από την ΔΕΗ. Τέλος, τάχθηκε υπέρ του να γίνεται διαπραγμάτευση από κάθε τηλεθέρμανση ξεχωριστά για την παροχή θερμικής ενέργειας.

Κοκκαλιάρης: Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές τώρα

Υπέρ της σύστασης της Διαδημοτικής τάχθηκε ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος επεσήμανε πως έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση όμως «δεν υπάρχουν άλλες επιλογές τώρα για να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η Τηλεθέρμανση».

«Τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς φαίνεται πως δεν απομένει χρόνος για να βρούμε άλλους τρόπους για να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση. Συνεπώς βλέπουμε πως είναι μονόδρομος και αργότερα ίσως να έχουμε εναλλακτικές με ηλεκτρολέβητες ή κάτι άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση του «Χ».

Ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι δημότες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χ» η ΔΕΗ και η Τηλεθέρμανση έχουν εκπονήσει μελέτη για να υπολογίσουν το κόστος που θα αγοράζει και θα πουλάει η Διαδημοτική. Τα νούμερα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για τους πολίτες αφού από τα περίπου 50 ευρώ που κοστίζει σήμερα η μονάδα θερμικής ενέργειας, προβλέπεται πως με τον ΣΗΘΥΑ η τιμή θα εκτοξευθεί στα 100 ευρώ ανά μονάδα και αν υπολογίσει κανείς το κόστος του CO2 και της αύξουσας τιμής του φυσικού αερίου τότε προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ.

Για να καλυφθεί το κόστος αυτό όπως και τα λειτουργικά έξοδα της νέας Διαδημοτικής Επιχείρησης, οι νέες Δημοτικές Αρχές θα κληθούν να διαχειριστούν το ζήτημα της μεγάλης αύξησης της τιμής της Τηλεθέρμανσης αλλά και των Δημοτικών Τελών.

Για την ιστορία, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ενέκρινε κατά πλειοψηφία την σύσταση της Διαδημοτικής Επιχείρησης. Η απόφαση αυτή μαζί με την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας το βράδυ της Δευτέρας και την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, αναμένεται να ξεκλειδώσουν τις διαδικασίες της σύστασης με την ΔΕΗ να υπογράφει τις επόμενες μέρες (μέχρι τέλος του χρόνου) την σύμβαση για την κατασκευή της ΣΗΘΥΑ.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση