Πρατηριούχοι καυσίμων: η αισχροκέρδεια δεν συνάδει με την ταυτόχρονη μείωση των εσόδων

3 Min Read

Επιστολή των πρατηριούχων καυσίμων προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Την άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης της βιωσιμότητας των πρατηρίων καθώς και τη δίκαιη αντιμετώπιση του κλάδου, ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Στην επιστολή της προς τον υπουργό με θέμα «συρρίκνωση κέρδους πρατηρίων  – αύξηση κέρδους του κράτους από ΦΠΑ των ανατιμήσεων», μιλά για «ορυμαγδό δηλώσεων περί αισχροκέρδειας στα καύσιμα που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να φορτώσει την οικονομική λαίλαπα στην πλάτη των οικογενειαρχών πρατηριούχων».

Οι πρατηριούχοι μιλούν για εξοντωτικά μέτρα επιβολής πλαφόν με υπολογισμό ανά τιμή μονάδας και παραθέτουν ενδεικτικά εβδομαδιαία στοιχεία των τιμών της αμόλυβδης θέλοντας να αποδείξουν την συρρίκνωση του ποσοστιαίου και του κέρδους σε ευρώ το 2022 στην χονδρική και λιανική. Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα της Παρασκευής 13 Μάϊου, το περιθώριο κέρδους των πρατηρίων είναι το χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο δελτίο του προηγούμενου έτους καθώς και σε σχέση με του Αυγούστου 2021.

«Με έκπληξη παρατηρούμε τις εξαγγελίες σας, όπου αναφέρεστε σε παραβατικότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία στο 26% με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τους ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) ενώ με προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους καλείτε να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κερδίσουν. Επίσης, σημειώνονται ανακοινώσεις για ασταμάτητους ελέγχους και πρόστιμα για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Τι εννοείτε με τη λέξη αισχροκέρδεια και πώς συνάδει η αισχροκέρδεια στα καύσιμα με την αποδεδειγμένη μείωση του περιθωρίου κέρδους, όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία του Υπουργείου σας;» αναρωτιούνται στην επιστολής τους προς τον κ. Γεωργιάδη οι πρατηριούχοι και αναφέρουν χαρακτηριστικά «δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί έως σήμερα αντίστοιχη μαχητικότητα για το ζήτημα της λαθρεμπορίας, κλοπής και παραβατικότητας που στερεί από το κράτος εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ωφελούταν πολλαπλώς η κοινωνία μας».

Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για κατάφορη αδικία του κλάδου όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν, ειδικά την ώρα που σημειώνονται αλλεπάλληλες αυξήσεις σε όλα τα είδη που έχουν προκαλέσει μείωση των ημερήσιων καταναλώσεων στα πρατήρια και έχουν αυ-
ξήσει τα κόστη λειτουργίας αυτών.

«Σε πανελλήνια βάση τα στοιχεία του Υπουργείου σας δείχνουν ότι, έχουν μειωθεί τα κέρδη των οικογενειαρχών πρατηριούχων και σε ποσοστά κέρδους αλλά και σε τιμή μονάδας ευρώ (δραχμικά) και δεν θεωρούμε δίκαιη την συνεχή αναφορά σε κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια του κλάδου μας , παρασυρόμενος από τον λαϊκισμό κάποιων. Τα μερικά cents που τυχόν μπορεί να έχει κέρδος παραπάνω ένας πρατηριούχος λόγω ειδικών συνθηκών και συμφωνιών δεν μπορεί να νοείται όχι μόνο ως αισχροκέρδεια αλλά ούτε και εκλεπτυσμένα ως αθέμιτη κερδοφορία» αναφέρουν
χαρακτηριστικά.

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση