Πριν «σουλτάνος» τώρα «Χαγάνος»

3 Min Read

Ο τίτλος Χαγάνος, σημαίνει ότι αυτός που τον φέρει είναι ο Χαν των Χαν. Δηλαδή ο απόλυτος αρχηγός που συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του: Πολιτική, στρατιωτική, δικαστική, νομοθετική, ακόμη και θρησκευτική. Τίτλος που είχε αποδοθεί στον ηγεμόνα των Μογγόλων Τζέκινς Χαν. Και τώρα τον διεκδικεί, χάρη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

Μακράν εμού οι θεωρίες ότι το πραξικόπημα αυτό το σχεδίασε ο ίδιος. Θεωρίες ιδιαιτέρως προσφιλείς στους αφθονούνε στον τόπο μας συνωμοσιολόγους. Εκτιμώ ότι απλώς παίχθηκε ένα παιγνίδι, ποιος θα προλάβει ποιον. Οι πραξικοπηματίες είχαν ενημερωθεί ότι ο «σουλτάνος» ετοίμαζε εκκαθαρίσεις στο στράτευμα και τη δικαιοσύνη. Και επιχείρησαν να τον προλάβουν. Αλλά απέτυχαν. Προσφέροντας του την ευκαιρία να κάνει τις εκκαθαρίσεις ακόμη μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος. Πέραν του στρατού, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, να τις επεκτείνει στα πανεπιστήμια και –θα το δείτε- στα μέσα ενημέρωσης.

Το απολύτως βέβαιο είναι ότι στην Τουρκία του σουλτάνου Έρντογαν θα κτίζεται, κάθε μέρα, ένα όλο και περισσότερο αυταρχικό, όλο και περισσότερο αστυνομικό, κυρίως δε ένα όλο και περισσότερο ισλαμικό σκοταδιστικό κράτος.

Ελπίζω να μη φθάσουμε στο σημείο να δούμε …αριστερή κυβέρνηση να εκδίδει αυτούς τους ανθρώπους που ζήτησαν πολίτικο άσυλο στη χώρα μας, καταπατώντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου. Κατά το όποιο δεν επιτρέπεται η έκδοση κανενός ανθρώπου σε ένα κράτος, από την εξουσία του όποιου διώκεται, όταν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι πρόκειται να τύχει μιας «δίκαιης και έντιμης δικής», με «διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του». Προϋποθέσεις οι όποιες κάθε άλλο πληρούνται, στην περίπτωση του καθεστώτος Έρντογαν, όπου «αγανακτισμένοι πολίτες» έχουν το …δικαίωμα να λιντσάρουν, να βασανίζουν, να εξευτελίζουν οποιονδήποτε θεωρούν ύποπτο ως «εχθρό του λαού».

Κατά τούτο ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως δε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να διαψεύσουν τον ισχυρισμό του Έρντογαν κατά τον όποιο ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε να του στείλει «πεσκέσι», εντός δεκαπέντε ημερών, τους κινηματίες που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη. Να αποδεδειχθεί ψέμα του Έρντογαν, ο ισχυρισμός του, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος προδιέγραψε ποια θα είναι η απόφαση των Ελλήνων δικαστών.

Ελπίζω επίσης ότι θα ενισχυθούν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι φωνές εκείνων που δεν συμφωνούν ότι τάχα η Τουρκία του Έρντογαν είναι μια …δημοκρατία που έχει θέση στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση