Προβληματισμοί από το Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΑ Κοζάνης για τη διάσπαση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

2 Min Read

Αγώνας δρόμου γίνεται για το διαχωρισμό του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, προκειμένου απο 1η Σεπτεμβρίου να λειτουργήσουν αυτόνομα οι δύο δήμοι.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΣΥΠΟΤΑ) δηλώνει πως για άλλη μια φορά οι υπάλληλοι δεν ρωτήθηκαν για το νέο νόμο με την ονομασία «Κλεισθένης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιωσήφ Μιχαηλίδη, ο τωρινός δήμος Σερβίων-Βελβεντού είναι υποστελεχωμένος και η διάσπαση θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν δύο υποστελεχωμένοι νέοι δήμοι με αυξημένες αρμοδιότητες.
«Ο Κλεισθένης ήρθε αιφνιαδιαστικά. Διασπά πέντε δήμους πανελλαδικά με μοναδικό ηπειρωτικό που διασπάται τον Δήμο Σερβίων Βελβεντού. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση γινόταν επί μήνες, δεν περιμέναμε να γίνει τόσο αιφνιδιαστικά και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα» λέει ο κ. Μιχαηλίδης
Ο ΣΥΠΟΤΑ Κοζάνης, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του, δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε κατά μιας πολιτικής απόφασης. «Έχουμε ωστόσο κάποια βασικά ερωτήματα που θέτουμε. Το πρώτο είναι ότι γίνονται σχέδια επί χάρτου και δίνονται κατευθύνσεις για πολύ μεγάλες διοικητικές αλλαγές, όπως συνενώσεις ή διασπάσεις, χωρίς να ερωτηθούν οι άνθρωποι που θα τις εκτελέσουν και οι οποίοι σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά έχουν και λύσεις» λέει χαρακτηριστικά.
Ο σύλλογος φοβάται ότι τα νέα σχήματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα διαχείρισης, εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και οικονομικά ζητήματα. Αυτά προκύπτουν απο την έλλειψη σχεδιασμού και τις «ασκήσεις επί χάρτου» των διοικήσεων των υπουργείων, χωρίς σχέδιο και οργάνωση.
«Αυτό καταγγέλουμε. Καταθέσαμε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση υπόμνημα όταν επισκέφθηκε το δήμο Σερβίων Βελβεντού. Την Πέμπτη στείλαμε το ίδιο υπόμνημα στο νέο υπουργό και στον αρμόδιο υφυπουργό. Το κοινοποιήσαμε στους νυν και στους επόμενους δημάρχους, αλλά και στους συλλόγων των άλλων τεσσάρων δήμων που διασπώνται. Υιοθετήθηκε, μάλιστα, και απο την ΠΟΕ ΟΤΑ. Δεν κινούμαστε συντεχνιακά, παρόλο που έχουμε προτάσεις και για τους εργαζόμενους και ζητούμε για παράδειγμα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πριν γίνει η διάσπαση, καθώς τότε θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση. Έχουμε οφειλές απο το 2012» σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση