Σφάλει και αδικεί τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ο κ. Δεληγιάννης

6 Min Read

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Ιωάννης Δεληγιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης και μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με άρθρο του και δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Επιχείρησης θίγοντας καίρια ζητήματα, όπως είναι αυτά της τιμολόγησης του νερού με το επιπλέον ειδικό τέλος 80%, της ανταποδοτικότητας των παρεχόμενων απ΄ αυτήν υπηρεσιών και των χρεών των πολιτών προς αυτήν.

Με τα όσα είπε ο κ. Δεληγιάννης αδίκησε, δυστυχώς, τόσο την αλήθεια όσο και τον εαυτό του.

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος 80% που ισχύει για τους λογαριασμούς ύδρευσης και κατά το έτος 2016, γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως παρανομία καθώς νομίμως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. (απόφαση αριθ. 211/2015) και εγκρίθηκε απ΄ το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα το γεγονός πως το ειδικό τέλος αυτό καλύπτει πάντα τις ανάγκες εκπόνησης μελετών, κατασκευής, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρόκειται για ένα καθαρά ανταποδοτικό τέλος, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία. Υπηρετεί, δηλαδή, τη γενικότερη έννοια της ανταποδοτικότητας την οποία και ο ίδιος αποδέχεται. Έτσι, το ποσό που συγκεντρώνεται απ΄ το 80% θα έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του 2016 εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς που θεσμοθετήθηκε (μελέτες, υλοποίηση έργων κ.τ.λ.), εκπληρώνοντας επακριβώς το ρόλο του ως “ανταποδοτικό”.

Υπάρχει όμως ένα θέμα που ο κ. Δεληγιάννης εκ της θέσης και του ρόλου του (θα έπρεπε να) γνωρίζει. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ύδρευσης αυτοί ακόμα και με τη συμμετοχή του 80%, δεν είναι δυνατόν να καλύψουν στο σύνολο τους τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Κοζάνης, όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά. Κι αυτό γιατί η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. λόγω των δύο σημαντικών διοικητικών μεταρρυθμίσεων (Καποδίστριας και Καλλικράτης), έπρεπε να διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων της αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά διάφορα προβλήματα, μερικά χρονίζοντα, (κατασκευή και εκσυγχρονισμός απαρχαιωμένων δικτύων, νέες γεωτρήσεις κ.α.), έτσι ώστε όλοι οι πολίτες του Δήμου, όπου και αν κατοικούν, να απολαμβάνουν το πολύτιμο αγαθό του νερού.

Το έλλειμμα που εκ των πραγμάτων δημιουργούνταν στην εξυπηρέτηση των παραπάνω αναγκών, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. το κάλυψε και το καλύπτει με τμήμα του πλεονάσματος των εσόδων που υπάρχει απ΄ την τηλεθέρμανση.

Έτσι πέτυχε:

– να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αποτελεσματικής υδροδότησης του ενιαίου Δήμου Κοζάνης,

– να διασφαλίσει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της τηλεθέρμανσης,

– να καλύψει πλήρως την επέκταση της τηλεθέρμασνης στην πόλη της Κοζάνης σε λιγότερο από 15 χρόνια από την ημέρα έναρξης της, παρότι η αρχική μελέτη επέκτασης προέβλεπε πως αυτό θα γινόταν σε 25, τουλάχιστον, χρόνια

– να διαθέτει τα ίδια κεφάλαια που υποχρεούται να καταβάλει (με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία) κάθε φορά που κάποιο απ΄ το έργα της εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα,

– να μελετά και να προγραμματίζει και νέα έργα, όπως είναι, για παράδειγμα, η επέκταση της τηλεθέρμανσης και στους οικισμούς του Κρόκου και του Δρεπάνου.

Όλα τα παραπάνω τα πέτυχε διατηρώντας την τιμή της τηλεθέρμανσης και της ύδρευσης σταθερή για ένατη συνεχή χρονιά, χωρίς να κάνει καμιά έκπτωση στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Δεληγιάννης στις δηλώσεις του υποστήριξε πως με το ειδικό τέλος 80% “αφαιρούμε” από τους πολίτες 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Σφάλει και μάλιστα πολύ καθώς η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. μέσω των έργων της και ειδικά αυτού της τηλεθέρμανσης (όπως και των Βιολογικών Καθαρισμών) εκτός του καθοριστικού περιβαλλοντικού οφέλους για την περιοχή μας, εξασφάλισε και ένα σημαντικότατο οικονομικό όφελος αφού είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια οι συμπολίτες μας γλίτωσαν 210 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, ποσό που θα είχαν αναγκαστεί να καταβάλουν αν θερμαίνονταν με πετρέλαιο.

Τέλος, σχετικά με τα χρέη των πολιτών προς την Επιχείρηση που επικαλέστηκε, δεν αποτελεί μυστικό αφού εμείς δώσαμε στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία και τους τρόπους που επιλέξαμε για να αντιμετωπιστούν. Τρόποι που αποφασίστηκαν αφού λήφθηκαν υπ΄ όψη οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., η οποία στηρίζει τη λειτουργία της στα έσοδα από τις υπηρεσίες που παρέχει προς τους πολίτες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως οι συμψηφισμοί που κάνει ο κ. Δεληγιάννης, χρέη- ανταποδοτικότητα, δεν είναι μόνο απλοϊκοί, αλλά και επικίνδυνοι καθώς επί της ουσίας παραπληροφορεί τους πολίτες και τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει αν ως μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. συμμετείχε περισσότερες φορές στις συνεδριάσεις του, όπου θα μπορούσε να θέσει όποιο ερώτημα τον απασχολεί και να λάβει έγκυρη και τεκμηριωμένη απάντηση. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Γιώργος Πεκρίδης

 

Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Μοιραστείτε την είδηση